Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. august 2016, 15:55

Ohhoo! Mõned toidulisandid suurendavad antidepressantide toimet

Värske analüüsi põhjal võib väita, et osadel toidulisanditel on antidepressantide efekti suurendav toime, kõige tugevamini on see väljendunud oomega-3 kalaõlidel.

Melbourne'i ja Harvardi teadlaste koostöös viidi läbi 40 erineva uuringu andmete süstemaatiline analüüs. Vaadeldi uurinuid, milles kasutati patsientide depressiooni ravis lisaks antidepressantidele ka erinevaid toidulisandeid, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Leiti, et antidepressantide mõju tugevdavad oomega-3 kalaõlid, D-vitamiin, metüülfolaat (foolhappe bioaktiivne vorm) ja S-adenosüülmetioniin (SAM). Neist kõige tugevam mõju oli oomega-3 kalaõlidel kombinatsioonis antidepressantidega. Vastukäivad andmed leiti kolme toidulisandi osas: tsink, C-vitamiin ja trüptofaan. Foolhappe ja inositooli mõju oli puudulik. Lisaks ei leitud oomega-3 kalaõlide ja antidepressantide koos kasutamisel mingeid ohtlikke mõjusid.

Uurijad järeldavad, et oomega-3 kalaõlide kombineerimine ravimitega võib olla ohutu ja kergesti kättesaadav võimalus depressiooni põdevate patsientide vaimse tervise parandamiseks.