Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. september 2016, 13:55

Kas teadsid? Kassipoja nunnutamine võib su haigeks teha (3)

Kassiomanikud – ettevaatust! Kassipoja nunnutamine, tema musitamine ja silitamine võib teha sind raskelt haigeks.

Värske USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse uuring kinnitab nimelt, et üha rohkem inimesi saab kassidega kokkupuutel neilt nakkuse ning haigestub palavikku, vahendab Good Housekeeping.

Ajakirjas Emerging Infectious Diseases avaldatud uuring on esimene omataoline viimase 15 aasta jooksul. Ilmnes, et inimeste arv, kes saab kassilt raske haiguse, on aastatega tõusnud. CDC hinnangul saab ainuüksi Ameerikas kassidelt aastas nakkuse 12 000 inimest, neist 500 vajab tervenemiseks haiglaravi.

Kassilt saadavat haigust levivad enamasti kassil elavad kirbud. Inimesele tähendab see kassi kriimustuse korral punast ja paistes haava, aga ka palavikku, peavalu, isutust, kurnatust ja suurenenud lümfisõlmi. Selle haiguse tüsistused võivad mõjutada aju, silmi, südant ja ka siseorganeid. Tüsistused ning rasked haigusjuhud tabavad inimesi, kes on nõrgema immuunsüsteemiga. Ka lapsi tabab see haigus tõsisemalt.

Haiguse vältimiseks oleks mõistlik pärast oma kassi nunnutamist käed vee ja seebiga puhtaks pesta ja vältida kassi karvade suudlemist, samuti hoiduda sellest, et kass lakuks teie haavu. Ja näpud eemale kodututest kassidest!