Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. september 2016, 14:25

Kuus märki, et sa oled kohvisõltlane (1)

Paljud inimesed haaravad hommikul kinnisilmi käe kohvitassi järele, sest ei suuda enda sõnul enne aroomika joogi rüüpamist end liigutadagi. See on aga üks märk sellest, et inimene võib langeda kofeiinist sõltuvusse.

Tegelikult on asi päris hull, sest kofeiini leidub lisaks kohvile tänapäeval ka karastusjookides, šokolaadis, energiajookides, tees ja ka näiteks erinevates närimiskummides. See tähendab, et me tarbime tõenäoliselt teadmatusest liiga palju kofeiini ja keha annab märku, kui meil pole seda piisavalt, kirjutab Self ja toob välja märgid, mis näitavad, et oled kofeiinist sõltuvuses. Neid märke tuleb tunda, sest kohvi on tervisele kasulik vaid mõõdukalt tarvitatuna.

1. Kui sa hommikul kohvi ei joo, hakkab su pea valutama. See on kofeiinisõltuvuse tavalisim ja levinuim sümptom. Arvatakse, et 50% kohvihoolikutest valutab kohvi mittejoomisel hommikuti pea.

2. Kui sa kohvi ei saa, oled halvas tujus. Kofeiin stimuleerib ergutina ajus asuvat naudingute keskust – see stimuleerib dopamiini retseptoreid ja vabastab adrenaliini, mis aitab head tuju tekitada. Ehk teisisõnu - see mõjub ajule nagu teisedki narkootikumid.

3. Kui sa kohvi ei saa, ei suuda sa ka keskenduda. Igapäevaselt kofeiini tarbides võib juhtuda, et kui sa seda ei saa, tekivad sul keskendumisraskused.

4. Sul on kofeiini vaja järjest rohkem. Igapäevaselt kohvi juures harjub keha sellega ära ning sul on vaja suuremaid koguseid tundmaks end õnneliku ja erguna. See on märk, et su keha on kofeiini mõjule immuunseks muutunud.

5. Sa oled pidevalt ärevuses. Kofeiini tarbimine võib nimelt põhjustada paanika- ja ärevushäireid. Seda eriti neil, kel on vaimse tervisega seotud probleeme.

6. Sa ei suuda kunagi kohvile ei öelda. Kui mõte kohvijoomisest loobumisest ajab su paanikasse, oled sa sõltuvuses.