Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. oktoober 2016, 15:17

Kuus nippi, kuidas end kuiva silma sündroomi eest hoida

Silmad sügelevad ja on kuivad? Sageli võib seda põhjustada allergia, õhusaaste või ka ilmastikutingimuste muutumine, kuid põhjuseks võib olla ka vanus. Olgu aga kuiva silma sündroomi põhjus, milline tahes – siin on sulle kuus nippi, kuidas oma silmi niiske ja õnnelikuna hoida.

1. Võta arvutist puhkust. Kui oled terve päeva arvuti taga, kurnab see silmi. Iga tund võiks arvuti tagant viieks minutiks püsti tõusta. Hea on ka 20-20-20 reegel, ehk iga 20 minuti tagant võiks kulutada 20 sekundit vaadates mingit 20 meetri kaugusel asuvat objekti, kirjutab veebikülg Prevention.

2. Kasuta kunstpisaraid. Need aitavad silma niiskustaseme paraja hoida. Eelista säilitusaineteta kunstipisaraid.

3. Söö oomega-3. See aitab vähendada põletikke kogu kehas, see tähendab ka silmades.

4. Ära kanna kontaktläätsi pikalt. Kontaktläätsede kasutamine on üks peamisi kuiva silma sündroomi põhjustajaid. Võta need silmast niipea, kui koju jõuad.

5. Niisuta toaõhku. Kuiv keskkond tähendab ka kuivi silmi. See tähendab, et vajalik on niisutada nii toa- kui kontoriõhku, eriti kütteperioodil, mil toaõhk kipub eriliselt kuiv olema.

6. Vaata üle oma ravimid. Mõned neist, näiteks allergiavastased ravimid või rasestumisvastased vahendid võivad kuiva silma sündroomi põhjustada. Küsi arstilt nõu, mida silmade kuivamise vähendamiseks teha.