Selleks, et HI-viirusekandjad üles leida ja neid ravida, on oluline inimesi testida ning viiruse olemasolu kindlaks teha.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. november 2016, 13:30

Kas teadsid? HI-viirusekandja võib elada kauem kui inimene ilma HIVita (5)

"Ma julgen väita, et keskmine eestlane mõtleb, et kui mul on HIV, siis on elu läbi. Teadusuuringutele põhinedes teame aga, et HI-viirusekandja võib tegelikkuses elada kauem kui inimene ilma HIV-ita," märkis Ravimitootjate Liidu esindaja Hanno Püttsepp täna Riigikogus toimuval avalikul HIV-teemalisel ümarlaual.

Hanno Püttsepa sõnul on põhjus lihtne: HIV-positiivne patsient külastab arsti vähemalt kaks korda aastas ning siis avastatakse tal ka teisi võimalikke tõbesid varakult. "Hirmust, et HI-viirusega on elu läbi, tuleb üle saada," rõhutas Püttsepp.

Ravimitootjate Liidu esindaja sõnul on viimase aasta jooksul toimunud olulisim muudatus see, et ravi saavad kõik HIV-positiivsed patsiendid ning see on kooskülas ka rahvusvaheliste ravijuhenditega. "Veel aasta tagasi ootasime, kui HIV-positiivne patsient jääb nii haigeks, et saaks tema ravi alustada," lausus ta.

HIV-epideemia lõpetamiseks Eestis tuleb tema sõnul tagada, et viirus ei kanduks nakkusekandjailt mittenakatunuile. "Et viirus ei kanduks, peavad kõik HIV-positiivsed saama ravi ja seda ka korrektselt võtma. Kui nad võtavad ravi korrektselt, siis tegelikkuses on viiruse edasikandumine mittenakatunule kaitsmata vahekorra ajal vaid 1%," rõhutas ta.

Et kõik viirusekandjad aga üles leida, on vaja inimeste testimist.