HIV kiirtest Tallinnas Solarise keskusesFoto: Teet Malsroos
Terviseuudised
22. november 2016, 10:40

HIV testimisnädal: Tallinnas ega Tartus HIV-positiivseid ei leitud, testimisnädal jätkub (2)

18.–25. novembrini toimub HIV testimisnädal. Lisaks tavapärastele testimisvõimalustele on avatud ka kiirtestimise kabinetid kaubanduskeskustes üle kogu Eesti.

18.–20. novembrini sai HIV kiirtesti teha Tallinnas ja Tartus kaubanduskeskustes, nii Tallinnas kui Tartus HIV-positiivseid ei leitud. Tallinnas käis 3 päeva jooksul testimis 335 inimest. Tartus käis kahe päevaga testimas 146 inimest. 

HIV kiirtestimine Tallinnas Solarise keskuses Foto: Teet Malsroos

Täna saab HIV kiirtesti teha Kohtla-Järvel Vironia kaubanduskeskuses, homme Sillamäel SK-marketis. HIV kiirteste saab 2016. aasta HIV testimisnädala raames teha veel neljas linnas: 22.11 Kohtla-Järvel (Vironia), 23.11 Sillamäel (SK-market), 24.11 Rakveres (Krooni keskus), 25.11 Pärnus (Port Artur 2). 

Uutest HIV infektsioonijuhtudest 90% avastatakse Ida-Virumaal ja Harjumaal, sealjuures on 80 protsendil uutest juhtudest nakatumine toimunud heteroseksuaalsel teel. Eestis saab rääkida epideemia levikust üldelanikkonda. Eesti jaoks on suur probleem HIV-positiivsete hiline testimine, arsti poole pöördumine ja sellest tingituna hiline ravi alustamine. 

HIV testimisnädalat korraldavad Ravimitootjate Liit, Eesti Perearstide Selts, Sotsiaalministeerium, Tervise Arengu Instituut, Seksuaaltervise Liit, Eesti HIV-positiivsete võrgustik, Pimedate Ööde Filmifestival ja Balti Filmi- ja Meediakool.