RAVI EDASILÜKKAMINE VIIB ÄGEDATE HAIGESTUMISTENI: Eesti Kardioloogide Seltsi presidendi ja Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogi Peep Laanmetsa sõnul on juba sel aastal tehtud kärbe vähendanud abisaajate hulka ligi 1500 inimese võrra ja kui nii edasi läheb, siis see number vaid kasvab.Foto: Erakogu
Terviseuudised
23. november 2016, 04:00

SÜDAMEHAIGE: kas keegi ütleks, mis kell ma tohin infarkti saada? (44)

KARDIOLOOGID: haigekassa kärbe jätab südamehaiged ööpäevase abita. 

KARDIOLOOGID: haigekassa kärbe jätab südamehaiged ööpäevase abita. 

"Mu süda on pidevalt rütmist väljas ja kuna ma alles ootan stimulaatorit, on tunne, et ma ei jõua enam – süda ei pea sellele pingele vastu," kirjeldab noor mees Margus, mida tähendab olla stimulaatori ootejärjekorras. "Hirm on, et suren enne ära," ütleb ta. 

Seda hirmu ei vähenda Marguses põrmugi Eesti Kardioloogide Seltsi hoiatus, et haigekassa plaanib kahe miljoni euro suurust südamehaiguste raviks ettenähtud raha vähendamist, mis omakorda ravi kättesaadavust veelgi halvendab. Kui plaanitav kärbe jõustub, saab Eestist esimene Euroopa riik, kus infarktiravi hakkab sõltuma kellaajast ehk teisisõnu pole kättesaadav ööpäev läbi. "Loen, et plaanilisest ravist on osalt juba loobutud ja kui nii edasi, saab infarkti puhul ka abi vaid kindlatel kellaaegadel. Aga kas keegi ütleks mulle, palun, mis kell ma tohin siis infarkti saada, et ma ravita ei jääks?" küsib ta. Kuigi ootus sööb närve, ei tohi lootusel kustuda lasta: "Iseasi, kas süda ka sellest aru saab ja vastu peab." Just nii juhtus Erikuga, kelle süda ei jaksanud oodata – ta suri paar kuud enne plaanitavat operatsiooni. Eriku elukaaslase sõnul ootas mees südame sondeerimise järjekorras ligikaudu kaheksa kuud. 

Edasi lugemiseks: