Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. november 2016, 09:59

Keskkonna saastatuse vähendamine aitaks diabeeti ära hoida

Keskkonnas leiduvate sünteetiliste kemikaalide koguse vähendamine 25% võrra aitaks ära hoida üle 150 000 diabeedi diagnoosi Euroopas ning hoiaks kokku 4,5 miljonit eurot igal aastal. 

Järjest enam koguneb andmeid selle kohta, kuidas keskkonas leiduvad saasteained nagu ftalaadid (kasutusel plastikus), pestitsiidid ja polüklooritud bifenüülid (PCB-d, kasutusel külmkappides) mõjutavad ainevahetust, häirides hormoonide tootmist ja talitlust ning soodustavad ülekaalulisuse ja diabeedi teket, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Rootsi teadlased üritasid nende hormoontalitlust häirivate ainete mõju mõõta, arvutasid välja saasteainetest tingitud teist tüüpi diabeedi juhtude arvu ja sellega seotud maksumuse. 

Aluseks võeti Uppsala eakate veresoonkonna prospektiivse uuringu andmed. Selles uuringus mõõdeti üle tuhandel 70-75 aasta vanusel Uppsala linnas elaval eakal vereanalüüside põhjal ekspositsiooni ftalaatidele, diklorodifenüüldikloroetüleenile (DDE, pestitsiid), PCB-dele ja perfluoroalküülidele (neid kasutatakse paljudes erinevates toodetes alates tekstiilidest ja vaipadest lõpetades puhastusvahendite ja küpsetuspaberiteni). Lisaks hinnati diabeedi juhtude esinemist selles kohordis kasutades Euroopa andmeid diabeedi esinemissageduse kohta ning arvutati iga-aastane ravi maksumus. 

Arvutused näitasid, et kui uuritavate KMI väheneks 25% võrra, tähendaks see diabeedi esinemissageduse  40% vähenemist selles eagrupis ehk ligi 470 000 juhtu vähem kogu Euroopas ja aastane kokkuhoid ravikulude pealt ligi 14 miljardit eurot.Mõõdetud kemikaalide vähenemine keskkonnas 25% võrra tooks kaasa 13% languse diabeedi esinemissageduses selles eagrupis ehk üle 150 000 juhu vähem kogu Euroopas ja rahaline kokkuhoid 4,5 miljardit eurot aastas. 
Uurijad nendivad, et arvutused on hinnangulised, kuid rõhutavad, et seost hormoonsüsteeme häirivate kemikaalide ja teist tüüpi diabeedi kõrgema riski vahel on leitud mitmete erinevate uuringugruppide töödest.

PCB-d on juba rahvusvaheliselt keelatud ja DDE on ka suuremas osas maailmast keelatud. Uurijad rõhutavad ka rangemate regulatsioonide vajadust, et hinnata kemikaalidega seotud riske juba enne seda, kui need laiemalt kasutusele võetakse.