Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. detsember 2016, 12:50

Viis ootamatut põhjust, miks su igemed veritsevad (1)

Igemete veritsemine ei ole kunagi normaalne, rõhutavad hambaarstid. Ennekõike võib see olla märk kogu keha tervist laastavast igemepõletikust, kuid võib tähendada ka viidet üsna ootamatutele kõrvalekalletele tervises.

1. Su hambahügieen on puudulik. Igemepõletik võib tekkida vaid ööpäevaga, kui mõni paik suus jääb korralikult puhastamata, kirjutab Women´s Health.

2. Su hormoonitase kõigub. Näiteks puberteediga, rasedusega, menstruatsiooni või menopausiga kaasnev hormoonidemöll võib muuta igemed tundlikumaks ja panna need veritsema.

3. Sa oled stressis või toitud ebatervislikult. Üsna sageli veritsevad igemed lastel, kes söövad ebatervislikult – nad söövad kas hilja või rämpstoite.

4. Sa tarvitad ravimeid. Teatud retseptiravimid, näiteks antidepressandid ja vererõhuravimid võivad põhjustada suukuivust ning see paneb suus bakterid vohama. Tulemuseks on paistes ja verised igemed.

5. Sa põed mõnd rasket haigust. Mõnede krooniliste haigustega, näiteks diabeedi, leukeemia ja HIV-iga võivad kaasneda paistes ja verised igemed.