Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. detsember 2016, 13:00

Migreen suurendab tõenäosust haigestuda karpaalkanali sündroomi (1)

Migreenide käes vaevlejad põevad suurema tõenäosusega karpaalkanali sündroomi ja ka vastupidi - karpaalkanali sündroom suurendab migreenide riski.

Nii väidavad Dallases asuva Texase ülikooli meditsiinikeskuse teadlased, kelle arvates võib neid kaht seisundit siduda mõni neuroloogiline riskifaktor, kirjutab Web MD.

Et nii väita, uurisid teadlased ligi 26 000 terviseuuringus osalenud ameeriklase andmeid. 16% neist oli viimase kolme kuu jooksul kannatanud migreeni all ning ligi 4% oli viimase aasta jooksul esinenud karpaalkanali sündroomi.

Karpaalkanali sündroomi sümptomite hulka kuulusid käe tundetus ja nõrkus, migreeni korral tabas inimesi aga korduv peavalu, millega võis kaasneda tundlikkus eredale valgusele ja tugevale helile, iiveldus ja oksendamisele.
Ilmnes, et 34% karpaalkanali sündroomiga inimestest esines migreene.

Teadlaste hinnangul tõstis karpaalkanali sündroom migreenide esinemise tõenäosust 2,6 korda ning migreeni all kannatavate inimeste hulgas esines karpaalkanali sündroomi 2,7 korda sagedamini kui ilma migreenita inimeste hulgas.

Ka nentisid teadlased, et mõlema tõve, nii migreeni kui karpaalkanali sündroomi riskifaktoriteks on rasvumine, diabeet, suitsetamine ja naiseks olemine.