Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
13. detsember 2016, 12:10

Muna lisamine beebi menüüsse varakult ei vähenda hilisemat allergiariski

Regulaarne muna söömine 4–6 kuu vanuses ei vähenda munaallergia esinemise tõenäosust aasta vanuses või hiljem.

Sellele tulemusele jõudmiseks korraldati Austraalias katse suure geneetilise allergiariskiga lastel, kokku oli uuringusse haaratud 820 last vanuses 4–6,5 kuud, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

Laste emadel oli diagnoositud atoopilist dermatiiti, kuid uuringu alguses ei olnud lastel endil allergiliste haiguste sümptomeid ja nad ei olnud varem saanud muna. 

Lastele anti kas munapulbrit või samasuguse välimusega riisipulbrit, mis segati nende toidu sisse iga päev kuni laste 10 kuu vanuseks saamiseni. 10 kuu vanuses alustati tavalist keedetud muna söömist mõlemas grupis. 12 kuu vanuses tehti provokatsioonikatse ja nahatorketestid hindamaks allergiat munavalgu suhtes.

Allergiat diagnoositi 7%-l lastest muna saanute grupis ja 10%-l kontrollgrupis.

Katse alguse ja 12 kuu vanuseks saamise vahelisel perioodil esines atoopilist dermatiiti 10%-l lastest muna ja 11%-l platseebogrupis.

Uuringupulbri kasutamise katkestas allergilise reaktsiooni tõttu 6% muna ja 1% platseebot saanud lastest.

Kahel lapsel munagrupist ja ühel platseebogrupist kujunes anafülaktiline reaktsioon toore muna provokatsioonil 12 kuu vanuses. Kasutatud munapulber ei tekitanud kellelgi anafülaksiat. Lisaks, 65 lapsest, kellel tekkis toore muna provokatsioonil allergiline reaktsioon, said ilma probleemideta 60 süüa keedetud või küpsetatud muna.

Uurijad järeldavad, et ilma atoopilise dermatiidita lastel võib muna lisada menüüsse julgelt juba 4–6,5 kuu vanuses ilma eelnevate allergiatestideta ja see ei mõjuta oluliselt neil munaallergia kujunemise tõenäosust.