Pariisi tänavatel hakatakse sõiduautode kasutamist piiramaFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
9. jaanuar 2017, 17:09

Pariisi linnapea tahab kesklinna autovabaks muuta (1)

Prantsusmaa pealinna linnapea Anne Hidalgo tegi hiljuti teatavaks plaani, mille järgi hakatakse Pariisi tänavatel sõiduautode kasutamist piirama. Muudatuste eesmärk on vähendada linna õhusaaste taset, mis on viimase dekaadi kõrgeim.

Alles hiljuti kehtestasid Pariisi võimud ajutised liikluspiirangud ja ühistransport oli paar päeva kõigile tasuta. Nüüd ootavad linnaelanikke ees juba püsivamad muudatused, et linna õhusaaste tase väheneks.

Valitsuse eesmärk on sõiduautode arvu linnas vähemalt poole võrra vähendada. Vasakpoolse linnapea Hidalgo sõnul tehakse seda tulevaste generatsioonide huve silmas pidades, vahendab Independent.

Õhusaaste vähendamise plaan näeb ette, et sõiduautodele suletakse täielikult ühe kilomeetri pikkune Seine’i jõe äärne teelõik Concorde’i väljakust Pont Royali sillani. Sõiduautode kasutamist piiratakse kahel olulisel magistraalil: maanteel, mis kulgeb mööda Seine’i parempoolset kallast idast läände ning Rue de Rivoli tänaval, mis on Pariisi üks tuntumaid kaubandustänavaid.

Seoses Pariisi kandidatuuriga võõrustada 2024. aasta suveolümpiamänge on arutluse all ka uue trammitee avamine.

Autojuhtidele on muudatused vastukarva

Hidalgo sõnul on need plaanid osa tema kampaaniast võtta avalik ruum jalakäijatele ja jalgratturitele tagasi. Tema hinnangul on Pariisi autodele orienteeritud teedevõrgustik arhailine ning keskkonnatingimused sunnivad valitsust tegudele.

Sõiduautode juhid ning linnapea poliitilised vastased ei ole eelseisvate muudatustega rahul. Nende arvates kutsuvad need piirangud teistel teedel esile veel suuremad ummikud, mis omakorda suurendab õhusaaste taset.

Hidalgo sõnul jäävad kesklinna tänavad kohalike elanike, alarmsõidukite ja kullerite jaoks liiklusele avatuks.