Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. veebruar 2017, 10:50

Külmetusviirus viib hääle – mida teha?

Mida teha, kui külmetusviirus või pidev rääkimine panevad hääleaparaadi nii suure koormuse alla, et lõpuks hakkab hääl justkui ära minema?

"Kui õhk kopsust kõri suunas liigub ja häälepaelad vibreerima paneb, on töös ligikaudu 60 lihast on töös," selgitab proviisor Jaan Jänes hääle moodustumise mehhanismi.

Inimestel, kes peavad iga päev palju rääkima on hääleaparaat suure koormuse all, tekib oht kurguvaluks või vajadus pidevalt köhatada. "Kuna kauakestev või sage rääkimine kuivatab kõri limaskesti, võibki tagajärjeks olla kuiv ärritusköha ja hääle kähedus," selgitab Jänes lisades, et need, kes terve päev oma häält peavad kasutama, teavad, et kõva häälega pikalt rääkimine võib hääle kähedaks muuta.

Mida teha, kui hääl muutub kähedaks ja kurgus on pidevalt kraapiv tunne?

Jaan Jänes annab mõned nõuanded.

Esiteks soovitab ta vähem rääkida. "Kuigi seda võib olla keeruline ellu viia, siis parim teguviis on selline: kui teil läheb hääl ära ja teil tekib kurgus sügelus, tuleb lähtuda põhimõttest, et vaikimine on kuld," lausub ta, et sage rääkimine põhjustab niigi haigestunud häälepaeltele lisakoormust. Korduvate köhatamiste asemel on mõistlik korralikult köhida – see koormab häälepaelte tundlikku limaskesta vähem.

Teine hea järeleproovitud kodune ravivahend kurguvalu korral on Jaan Jänese sõnul salveiteega kuristamine. "Salvei pidurdab bakterite kasvamist, on desinfitseeriva toimega ning pehmendab ärritunud limaskesti," märgib proviisor.

Salveitee valmistamiseks vala kuum vesi 40 grammile salveilehtedele, jäta kümneks minutiks tõmbama ja kurna. Seejärel kurista kurku teega.

Levinud, lihtne ja hea trikk on ka juua kuuma piima meega. "See unejook maitseb suurepäraselt ning lisaks leevendab ka kurguvaluga kaasnevaid sümptomeid," kostab proviisor, et mesi sisaldab lisaks põletikuvastastele ainetele ka selliseid aineid, mida nimetatakse inhibiinideks - need pidurdavad bakterite kasvu.

Ja üleüldse tuleks kurguvalu korral rohkesti juua, sest kuivad limaskestad põhjustavad tihti kuiva ärritusköha, kurguvalu ja teisi sümptomeid. " Vedelike tarbimine säilitab limaskestade niiskustasakaalu ning seeläbi aitab võidelda viiruste ja bakteritega," selgitab Jaan Jänes. Kõige sobivamad joogid kurgule mõeldes on vesi, tee või mahl koos karboniseeritud mineraalveega.

Kui aga töökohustuste tõttu ei saa häälele taastumiseks jätta päevadepikkust puhkust – mida siis teha? Jaan Jänes räägib, et kui on tekkinud kurguvaevused, näiteks häälekähedus või valu, on otsustavaks teguriks suu ja kurgu limaskestade niiskustaseme pidev säilitamine. "Selleks on kõige efektiivsem kasutada näiteks hüaluroonhapet sisaldavaid kurgutablette GeloRevoice. Nende imemisel moodustub süljega segunedes kõrgkvaliteetne hüdrogeeliühend, mis jaotub ühtlase pehmendava palsamikihina üle põletikulise ja ärritunud limaskesta pinna. See aga niisutab, kaitseb limaskesta täiendava ärrituse eest ja kiirendab paranemist," kostab ta.