Keha

Kas D-vitamiini lisamisest toiduainetesse on tolku? 

Õhtuleht.ee, 17. veebruar 2017 16:10
D-vitamiin aitab tervist tugevdada, kui seda tarbida regulaarselt.Foto: PantherMedia / Scanpix
Erinevate toiduainete rikastamine D-vitamiiniga aitab vähendada ülemiste hingamisteede nakkustesse haigestumist ning vähendada ka suremust, kinnitavad teadlased.

Inglismaal on eksperdid mures elanike madala D-vitamiini taseme tõttu ning soovitanud toiduaineid hakata D-vitamiiniga rikastama, kirjutab The Guardian.

Seda soovitavad ka Londoni kuninganna Mary nimelise ülikooli teadlased, kes ajakirjas BMJ avaldatud uuringus kinnitavad, et haigestumine ülemiste hingamisteede nakkustesse vähenes, kui inimesed tarbisid D-vitamiini igapäevaselt või vähemalt iganädalaselt. Enim mõjutas D-vitamiini tarbimine neid inimesi, kelle D-vitamiini tase kehas oli madal. D-vitamiini tarbimisest ei olnud kasu, kui inimestele anti ühekordselt suur kogus D-vitamiini.

Sellisele tulemusele jõuti 25 varasema uuringu aruandeid analüüsides, milledes kokku osales 11 000 inimest 14 riigist.

Samal teemal

14.02.2017
Oomega-rasvhapped - eluliselt vajalikud
14.02.2017
Kust saada energiat, kui väsimus on viinud viimsegi jõu?
09.02.2017
Talvise koduapteegi ABC: magneesium, B6- ja D-vitamiin
08.02.2017
Mida söövad arstid, et süda terve püsiks?