Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. mai 2017, 14:10

Kas kuumas vannis on võimalik tõesti kaalu kaotada sama palju kui joosteski? (1)

Internetis levivad uudised, mis kinnitavad, et kuumas vannis lamamine aitab kaloreid põletada samaväärselt jooksmisega. Kas tõesti?

Jah, tegelikkus on ju see, et kõik, mida päeva jooksul teeme, aitab kaloreid põletada. Ka magamine ja seismine, kirjutab Glamour. Sestap pole ime, et teadlased leidsid, et ka vannis on võimalik kaloreid põletada.

Nimelt viis spordifüsioloog Steve Faulkner läbi katse, kus vaatles kuumas vannis istumise ning veresuhkru ja põletatud kalorite vahelist seost. 14 mehe peal läbi viidud katse näitas, et vannis põles umbes 140 kalorit tunnis ja veresuhkur langes pärast umbes 10%.

Kuigi see uudis võib panna vannisõpradel südame põksuma, on 140 kalorit tunnis vähem kui see, mida üks 60 kilo kaaluv inimene tavaliselt tunni ajaga aktiivselt tegevuses olles kaotab. Enamik spetsialiste ja mitmed uuringud kinnitavad, et see inimene juba kaotab 1,5 kilomeetrit joostes 100 kalorit.

Ehk tõlgime selle asja sinu jaoks nüüd lahti: tund aega kuumas vannis istudes aitab sul põletada niisama palju kaloreid kui sa oleksid põletanud paar minutit joostes.

Lisaks ei aita vannis lamamine lihaseid kasvatada ja parandada ei südame ega veresoonkonna tööd.

Seega – marss jooksma! Või kui joosta ei jaksa, siis vähemalt kõnni.