Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
23. mai 2017, 18:23

Tõeliselt kasulik: supertoit KIKERHERNES

Ka meie poodidesse on viimastel aastatel hiilinud kikerhernes, mis ehk mõnele meist päris tuttav ei ole. Võõrastamiseks pole aga põhjust, sest tagasihoidlik kaunvili on tõeline supertoit, mis on kasulik südamele ja seedimisele, kirjutab ajakiri Natural Health.

Kikerhernes võib meie jaoks veel uus toit olla, aga maailmas on ta sojaoa järel kõige populaarsem kaunvili. Ennekõike on ta tuntud Lähis-Ida, Põhja-Aafrika ja India köögist. Kikerhernest tehakse karrit, teda pistetakse falafeli vahele ja loomulikult tehakse temast hummust. Natuke pähklise maitse ja võise tekstuuriga vili on ühtviisi hea nii värskena kui konservist - ta ei kaota oma tervislikke omadusi. Kuivatatud kikerhernestest saab jahvatada tervislikku kikerhernejahu, milles on rohkem proteiini kui paljudes teistes jahusortides. Ka on see gluteenivaba.

Mis on kikerhernestes kasulikku? Esiteks täidavad nad hästi kõhtu, sest on väga toitvad, kuid taljele ja kehakaalule üleliia ei lisa. Nad kiirendavad ainevahetust, tasakaalustavad veresuhkru taset ja on toeks keha immuunsüsteemile.

Kikerhernes on kõrge rauasisaldus ja neid soovitatakse eriti kasvueas lastele ja rasedatele naistele ning kõigile neile, keda rauapuudus ja selle sümptomid kimbutada võivad. Regulaarne kikerherneste söömine võib vähendada kolesterooli taset ja mõjuda hästi südamele. Kikerhernestes on korralik annus folaati ehk B9-vitamiini, mis on vajalik nii punaste kui valgete vereliblede tootmiseks.

Seega, ära karda otsida üles mõni mõnus salati-, karri- või pirukaretsept, kus kasutatakse kikerhernest. Või proovi seda enne niisama paljalt näksida ja teada saada, mis maitse ikkagi on. Kasu on temast igatahes palju.