Pingil istuvad (vasakult): dr Peeter Mardna, dr Roomelt Malviste, dr Ene Halling ja dr Ralf Allikvee.Foto: Ida-Tallinna keskhaigla
Uudised
25. mai 2017, 15:01

Ida-Tallinna keskhaigla tähistas Magdaleena haigla 150. aastapäeva

Sel nädalal möödus 150 aastat, mil tegutsemist alustas Magdaleena haigla eelkäijaks olnud Tallinna diakonissidemaja. Tänaseks on haiglast välja kasvanud suur ja oluline Ida-Tallinna Keskhaigla üksus.

150 aastat tagasi hakkas N. Stackelbergi eestvedamisel Tallinnas tegutsema diakonissidemaja, mille juurde kuulunud pisikesest haiglast on tänaseks välja kasvanud Magdaleena haigla.

Ida-Tallinna keskhaigla juhatuse esimees Ralf Allikvee juhtis oma tervituskõnes tähelepanu Magdaleena haigla olulisusele tänases arstiabis ning tunnustas neid, kes on selle haigla arengusse oma panuse andnud. „Tuleb meeles pidada neid, kes on olnud enne meid – kuidas nad on loonud  sellised tingimused, et me saaksime olla edukad ja osutada täna sellist abi, et patsient tahab meieni jõuda ning meil on inimesed, kes neid sära silmis vastu võtavad,“ lausus Allikvee oma kõnes.

Oma mälestusi Magdaleena haiglaga jagasid ka möödunud sajandi lõpus haigla eesotsas tegutsenud peaarst Peeter Mardna ning peaarsti asetäitja Roomelt Malviste. Mardna, kes 1987. aastal haigla juhina tööle asus, ütles, et temal oli ametisse asudes keskkomiteele kaks nõudmist. „Esiteks, kolleeg Malviste peab jääma haiglasse edasi ning teiseks, haigla patsientuuri peab laiendama!“ kirjeldas Mardna. Ta lisas, et kuigi toonase keskkomitee ideoloogiasekretär Rein Ristlaan lubas, et Mardna saab seda veel kahetsema, pole ta seda kunagi kahetsema pidanud.

Roomelt Malviste, kelle töö Mardna sõnul suuresti kogu haigla säärase arengu taga on, meenutas läbielatud aega kui keerulist ja sündmusterohket. „Omaaegsed töötajad kindlasti mäletavad seda klaperjahti, mis keskkomitee algatusel haigla töötajate vastu algatati. Kui meile esitati käsk, et peame vallandama kaks tohtrit – oma kursuse parima lõpetaja Mirja Variku ja Siberis käinud Tiia Liigi – andsin ma endale lubaduse, et mina enam töötajaid poliitilistel põhjustel ei vabasta,“ meenutas endine Magdaleena haigla juhatuse liige Malviste.

Ürituse lõpetuseks avasid Ralf Allikvee, Peeter Mardna, Roomelt Maldviste ning Ida-Tallinna keskhaigla ravianalüüsiosakonna juhataja ning endine Magdaleena haigla juhatuse liige Ene Halling haigla pikka ajalugu meenutava jääva pingi, mida kaunistab tahvel kirjaga „150 aastat tervishoiuteenuse osutamist Magdaleena haiglas“.