Vesi on alati parem valik.Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
7. juuni 2017, 18:27

Raseduse ajal ei tohiks juua suhkruvabasid karastusjooke (3)

Kuigi suhkrustatud karastusjoogid pole head kellelegi, lähevad paljud inimesed ekslikult seda teed, et hakkavad tarbima nn dieetjooke. Kuid paraku ei tähenda see, et joogis pole suhkrut, et see oleks tervisele hea. Tulevane ilmakodanik võib ka suhkruvabade limpside peal kasvada ülekaaluliseks, kirjutab Science Daily.

USA Terviseinstituudi uuringus vaadeldi rasedaid, kes põdesid rasedusaegset diabeeti ehk gestatsioonidiabeeti ja naiste toitumisharjumusi. Andmeid koguti aastatel 1996-2002, nüüd võis uurida ka siis veel emakõhus olnud laste tervislikku seisundit. Teadlased tõid välja, et üldiselt hakkavad rasedad naised varasemast rohkem vedelikke tarbima. Need, kes varem jõid magusaid karastusjooke ja limonaade, vahetavad need kas suhkruvabade vastu välja või loobuvad neist üldse.

Teadlased leidsid, et gestatsioonidiabeedis naised, kes jõid palju kunstlikult magustatud jooke (vähemalt ühe päevas), võisid oma lapsi ohustada varajase ülkaalulisega. Naised, kes jõid magusate jookide asemel lihtsalt vett, oma laste kaalu sellega ei mõjutanud.

Dieetjooke tarbinud emade laste tõenäosus ülekaaluliseks kasvada oli lausa 60 protsenti keskmisest kõrgem. Õieti polnudki erilist vahet, kas tarbida suhkrujooke või muude ainetega magustatud vedelikke. Varajane ülekaalulisus põhjustab vanemas eas tõsiseid tervisehädasid nagu diabeet, südamehaigused, insult ja ka mõned vähiliigid.

Uurijad andsid ka mõista, et lõplikke järeldusi siiski veel teha ei saa ning teema vajab veel uurimist. Samuti peaks ülekaaluliste laste puhul jälgima ka seda, milline oli laste endi toitumine ning seda, kas lapsevanemad, kes ei suuda magusast loobuda, ei suuda ka oma järglastele seda pakkumata jätta.