Foto: Vida Press
Meeled
9. juuni 2017, 19:22

Soolalamp: tervisele kasulik disainielement? (9)

Need roosakas toonis omapärased valgustid on kord moes, siis jälle moest väljas olnud. Niinimetatud Himaalaja soolalambid on väidetavalt vormitud kõrgmäestiku soolast ja peaksid väidetavalt olema tervisele head. Veebileht LiveScience kirjutab sellest, kas soolalampidel ka mingi reaalne mõju on.

Soolalampide tootjad kiidavad, et lambid puhastavad õhku elektro-sudust, annavad ajule hapnikku, parandavad meeleolu ja isegi immuunsüsteemi. Väidetavalt töötavad lambid kahel meetodil: esiteks tõmbavad need ligi allergeene ehk allergiat põhjustavaid aineid ja saastavaid aineid. Teiseks tootvat soolalambid negatiivseid ioone.

Keemik John Malin räägib, et Himaalaja soolalampide kohta on mõistlik küsida kolm küsimust. Kas Himaalaja soolas on mingeid erilisi aineid, mis tervisele kuidagi hästi mõjuvad? Kas negatiivsetest ioonidest on tervisele kasu? Ja kui on, siis kas soolalambid toodavad neid?

Õnneks on Malinil neile küsimustele ka vastused olemas. Kõigile kolmele on vastus üks: kindel ei. Väidetele soolalampide kasulikkusest leidub teaduslikult tunnustamiseks kas liiga vähe tõestust või üldse mitte. "Mul on kahju soolalampide kasulikkuse väidet ümber lükata, aga paraku pole seal midagi teaduslikult pädevat," tunnistab Malin.

Mis on aga soolalampides head? "Need on ilusad. Väga pilkutõmbav ese, mis kaminasimsile või voodi kõrvale seisma panna," tunnustab keemik.