Taavi AasFoto: Martin Ahven
Eesti uudised
11. juuni 2017, 08:46

Tallinna linnavalitsus tahab juba sügisest hakata pakkuma lasteaedades tasuta toitu (21)

Alates 1. septembrist soovib Tallinna linn pakkuda kõigile Tallinna lasteaialastele tasuta toitlustamist, võimaldades lapsevanematel iga-aastaselt sadades eurodes kokkuhoidu, ütlesid Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aas ja abilinnapea Mihhail Kõlvart täna ühisavalduses. 

Tallinna linnavalitsuse eesmärk on eraldada lasteaedadele 1,5 miljonit eurot toetust, millega saaks pakkuda lasteaedades kõiki toidukordi tasuta kuni käesoleva aasta lõpuni.

“Tegemist on sotsiaalse meetmega, mille eesmärgiks on kergendada lapsi kasvatavate vanemate koormust, “ ütles haridusvaldkonna eest vastutav abilinnapea Mihhail Kõlvart.

“Kuu aja eest langetasime otsuse hakata alates sügisest pakkuma tasuta toitu gümnaasiumiõpilastele. Seega oli loogiline samm laiendada toitlustamist linna kulul ka lasteaedadesse.” 

Kõlvarti sõnul on eelarveliselt võimalik juurutada tasuta toidu pakkumist lasteaedades juba uue õppeaasta algusest. Kui hoolekogud soovivad pakutavat menüüd  veelgi laiendada, on neil võimalik seda teha omafinantseeringu abil, lisades selle linna poolt makstavale toidutoetusele. 

Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aas osutas, et tasuta lasteaiatoidu pealt hakkavad lapsevanemad sügisest kokku hoidma keskmiselt 35 eurot ühe lapse kohta kuus. Aasta lõikes ulatub kokkuhoid sadadesse eurodesse, kahelapselise pere puhul võib kokkuhoid olla üle 700 euro aastas.

“Vanematele, kes kasvatavad rohkem kui üht last, on lasteaiatoidust tulenev kulu kokkuvõttes päris suur koorem,” sõnas Taavi Aas. “On õiglane kui linn on lapsevanematega solidaarne, aidates reaalsete sammudega.” 

Aas ja Kõlvart mainivad, et Tallinnas on tasuta toit alates septembrist laienemas ka gümnaasiumiossa. “Võtame eeskuju Soomest, kus tasuta toidu pakkumine haridussüsteemis on saanud tavaks juba alates 1940. aastatest,” ütles Aas.