Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
26. juuni 2017, 12:10

Kas suvel võib silmaoperatsiooni teha?

Kas suvisel perioodil ning soojadel suvekuudel ikka võib silmaoppe teha?

Vastus sellele küsimusele on jaatav ehk loomulikult võib ka suvisel ajal silmaoppi teha, annab KSA silmakeskus oma blogis sellele küsimusele vastuse.

Vanasti levis arvamus, et kuudes, milles pole r-tähte, ei ole soovituslik teha operatsioone, lõikusi ja muid kirurgilisi sekkumisi. "See müüt on tekkinud ajast, mil polnud veel korralikke antibiootikume ja muid ravimeid, mistõttu suure kuumusega haavad ei paranenud nii kiiresti ja korralikult kui näiteks jahedal perioodil," selgitab  KSA Silmakeskuse silmaarst Ants Haavel. Tema sõnul on tänapäeval aga olemas vajalikud ravimid, paremad tingimused ning kvaliteetsemad aparaadid, mis annavad head eeldused igasugusteks operatsioonideks ning lõikusteks ka kuumadel suvepäevadel.

"Meie KSA Silmakeskuses vabastame inimesi prillidest laseriga ning me ei kutsugi seda operatsiooniks, vaid protseduuriks. Põhjus selles, et laseriga ei tehta silma sisselõiget ning tänu sellele on paranemine ja taastumisprotsess turvalisem," selgitab Haavel.

Arst toob näite, et mõnedes maades ongi ainult soojad temperatuurid ning niiske kliima, kuid seal tehakse samu protseduure aastaringselt. "Midagi ei juhtu! Meie Eesti suvi pole nii kuumgi, et peaks üldse pabistama," rahustab ta.

Millal on aga parim aeg silmaopi tegemiseks? "Mina ütlen alati, et parim aeg on siis, kui inimene on vaimselt valmis. Mingeid aastaajalisi või kellast ja kuupäevast sõltuvaid piiranguid või eelistusi mina oma aastatepikkuse kogemusega tähele pole pannud," sõnab ta. Üldine vanuseline sobivus on siiski vanuses 18-45, mil silm on juba välja arenenud, miinused stabiliseerunud ning inimesed terved ja elujõulised.