Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
26. juuni 2017, 13:10

HOIA END: seitse levinumat suvist nahahoolduslõksu

Kuigi suvi mõjub üldjuhul naha tervisele hästi, tähendab see ka mitmeid nahahoolduslõkse, millesse langemine toob kaasa hulga ebameeldivaid probleeme.

Millised on levinumad nahahooldusvead ja kuidas neid vältida, kirjutab Huffington Post.

1. Päikesekaitsevahendite mittekasutamine. Enamiku nahavähkide põhjuseks on päikese käes kaitsmata nahaga viibimine. Hiljutine uuring näitab, et suisa 49% meestest ja 29% naistest pole viimase aasta jooksul kasutanud päikesekaitsevahendeid.

2. Päevituskreemi ebapiisav kasutamine. Rohkem kui 60 protsenti meestest arvab, et ühest kreemitamisest piisab kuni neljaks tunniks. Tegelikkuses tuleb enamikku päevituskreeme uuesti peale kanda iga kahe tunni tagant. Kui käid vahepeal ujumas või higistad, siis tihedaminigi.

3. Päikeseprillide mittekandmine. Oluline on investeerida kvaliteetsetesse päikeseprillidesse, mitte loota odavatele, toidupoest haaratud prillidele. Parimad on prillid, mis blokeerivad vähemalt 99 protsenti UVA ja UVB kiirtest. Päikeseprillide kandmine vähendab ka silmade kissitamisega kaasnevaid väikeseid kortsukesi silmade ümbruses.

4. Ujuma minek kohe pärast raseerimist. Kui tahad enne randa minekut sile välja näha, ära unusta, et vahetult pärast raseerimist, vahatamist või karvade lasereemaldust võib vette minemine tekitada nahaärritusi. Sestap ürita oma iluprotseduurid teha päev enne randaminekut.

5. Jalgade unarussejätmine. Kui kannad suvel palju plätusid, võivad tekkida kannalõhed. Neid aitab ennetada kannanaha igapäevane niisutamine, kuid ka pimsskivi kasutamine.

6. Naha ebapiisav niisutamine. Paljud on tundnud, kuidas suvel kipub nahk ketendama. Jah, ka suvel vajab nahk niisutamist. Lisaks ära unusta, et naha niisutamine algab seest väljapoole. Kasu on rohkest veejoomisest, kuid näiteks ka kõrge veesisaldusega toitude, nagu arbuus ja kurk, söömisest.

7. Putukahammustuste sügamine. Putukahammustused on tõeline piin, kuid dermatoloogid kinnitavad, et nende kratsimine on halb mõte. Sügades kraabid naha katki ja see teeb nahale palju rohkem kahju, sest nahk muutub põletikulisemaks. See omakorda tekitab üha suuremat sügelust ja valu. Sügamise asemel proovi sügelust leevendada looduslike vahenditega, näiteks tupsuta hammustusi jääkuubiku või sidrunimahlaga.