Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
27. juuni 2017, 14:10

Kas veenid võivad valutada? (2)

Veresoontekirurgi polikliinikus kurdavad patsiendid kõige enim, et veenid valutavad. Kas veenid ikka valutavad ja kuidas mõista, et valu tuleneb just veenidest?

Ida-Tallinna Keskhaigla veresoontekirurg Veronika Palmiste seletab selle lahti oma Facebooki kontol. Esmalt märgib ta, et varikoos jalal esineb haiguse erinevates vormides kuni pooltel inimestest.

Tavaliselt tekivad muutused seotuna hormonaalse kõikumisega – algab puberteedist ning kestab surmani. "Eriti olulised ja nähtavad muutused toimuvad kahjuks selles eas kui vähemalt naistel on oluline kanda seelikut," sõnab Palmiste lisades, et õnneks seab meie kliima piirid. Kuid teisalt joonistub seetõttu selgelt välja trend, millal jalalt avastatakse veenilaiendid. "Sageli jääbki inimesele mulje, nagu oleks muutus tekkinud üle öö. Kuid veenilaiendite alge on inimese organismis juba ammu," tähendab veresoontekirurg.

Sageli arvatakse ka, et see, mis on näha, peab olema süüdi. Kuid Veronika Palmiste tuletab meelde, et lisaks veenilaienditele toimub nii mehe kui naise elus veel palju muid muutusi, mis võivad jäsemete valusid põhjustada. Kõige olulisem põhjus on lülisamba muutused. "Inimene ei ole mõeldud hommikust õhtuni sundasendis olema ega ka kindlasti veloergomeetrill viimast grammi rasva välja higistama. Kõik ekstreemsused viivad lülisamba ülekoormuseni ning seda pidi ka jalavaluni," selgitab ta ja lisab, et kõige kummalisem on lülisamba ülekoormuse juures, et valu ei peagi üldse nimmepriikonnas olema. "Eelkõige on selline tunne, nagu jalad jääksid lühikeseks ja ei lase enam sirgelt olla. Rääkimata krampidest säärtes ning seletamatust raskusetundest jalgades," sõnab ta. 

Kuid nagu tähendab Palmiste, võivad ka veenid valutada. "Valu, imelik tunne või mõni muu kaebus on seotud veenilaiendiga, kui see asub täpselt veenilaiendi kohal," sõnab ta. Palmiste selgitusel on loogiline, et kui veenilaiend asub väga naha lähedal, siis veenilaiendisse kogunenud ja pedeldav veri, tekitab naha kuumamist, sügelust, samuti ekseemi ja venitustunnet. "Muu ebamäärane kaebustekomplekt võib, kuid ei pruugi olla seotud veenipuudulikkusega," ütleb ta.

Kuidas mõista, et valu on põhjustatud veenidest? "Kõige lihtsam meetod on proovida kompressioonravi suka või sidemega – kui sellega saab parem, on kaebus tõenäoliselt seotud veenilaienditega," õpetab ta. Kui kompressioonraviga midagi ei muutu, pole ka veenilaiendite korrigeerimisest selle konkreetse valu kaebuse vastu abi oodata ning haigus on ilmselt kuskil mujal.