Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. juuli 2017, 18:55

Kas suitsetaja kopsud paranevad, kui tossamine maha jätta? (23)

Sigaretisuits mõjutab keha mitmetel viisidel ja suitsetajate kurvastuseks pole ükski neist mõjudest hea. Kõige rängemalt saavad suitsuga "pihta" kopsud, suu ja hingamisteed. Aga kui suitsetaja võtab ette selle Kolgata tee ja jätab suitsetamise maha? Mis juhtub kopsudega siis, räägib teadusleht LiveScience.
Pärast iga mahvimist on kopsud mitu tundi hiljemgi ärritunud olekus. Väikesed karvakesed, mis muidu on mustuse ja röga puhastamisel efektiivsed, töötavad aeglasemalt. See on ka põhjus, miks suitsetamine sageli köhima ajab. Röga põhjustab ka põletikke ja muudab hingamisteed haigustele vastuvõtlikuks.
 
Dr Norman Edelman Ameerika Kopsuliidust selgitab, et igal juhul pole kunagi liiga hilja suitsetamine maha jätta. Juba mõne päeva kuni paari nädala pärast tunneb endine suitsetaja, et hingeldab varasemast vähem. Vähem paistes ja põletikus hingamisteed avanevad ja hingata on kergem. Siiski võivad endised suitsetajad esimestel nädalatel palju köhida, kuid see on hea märk - kopsud puhastuvad rögast ja muust mustusest, mis sinna on kogunenud.
 
Mõistagi väheneb ka erinevatesse vähiliikidesse haigestumise risk. Näiteks: 10 aastat tagasi tossutamise lõpetanud suitsetaja risk kopsuvähki haigestuda on poole väiksem kui aktiivse suitsetaja oma.
 
Keha on väga osav mitmeid kahjusid leevendama, kuid on siiski ka mõned asjad, mis paraku jäävad. Mida rohkem on inimene suitsetanud (loevad nii pakkide arv päevas kui aastad, mis suitsetamisele kulusid), seda suurem on tõenäosus, et kopsud võivad olla jäädavalt kahjustatud. Siiski rõhutab dr Edelman, et kasutegurid on alati suuremad ning julgustab ka kõrgemas eas suitsetajaid kommet siiski maha jätma.