Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. juuli 2017, 11:15

MEESTELE: märjad unenäod ja erektsiooniprobleemid - kas on põhjust meelt heita? (4)

Kuigi mehed võivad väita vastupidist, näitavad uuringud, et nad muretsevad sageli oma peenise pärast. Kas selleks on ikka põhjust?

Men's Health reastas meeste rahustamiseks üheksa levinud peenisega seonduvat probleemi, mille puhul enamasti muretsemiseks põhjust pole.

1. Lekkiv kusiti. Raputa, palju jaksad, kuid tilk või paar kukub pärast urineerimist ikka aluspükstesse. Selle murega on kimpus väga paljud mehed, kuid meeleheiteks pole põhjust. Kusejuha, mille kaudu liigub uriin põiest peenist mööda peenisepeast välja, kulgeb üles-alla käändudes U-kujulisena. Seetõttu on paratamatu, et pisike kogus uriini jääb ka pärast urineerimise lõppu kusitisse. Lekke põhjuseks on gravitatsioon, mis pärast püksiluku sulgemist teeb oma töö.

Muretsema peaksid uroloogi sõnul mehed, kellel on uriinijoal nõrk surve – nii jääb kusitisse rohkem hiljem väljavalguvat uriini pidama. See võib viidata suurenenud eesnäärmele või eesnäärmepõletikule, mis on vanemate meeste seas väga levinud. 

2. Hilinev seemnevedelik. Nagu pärast tualetiskäiku võib pükstesse sattuda paar tilka uriini, võib ka lisakogus spermat ilmneda veidi pärast ejakulatsiooni. Põhjus on sama, mis ülalpool kirjutatud, kuid et sperma on kleepuvam ja veniv, kulub gravitatsioonil rohkem aega.

3. Märjas läheb peenis väiksemaks. Selle põhjuseks pole ei vesi ega märjakssaamine, peenise väiksemaks muutumist põhjustab külm temperatuur. Põhjus on selles, et munandikotis asuvad lihased tõmbuvad külma käes kehale lähemale, säilitamaks sperma tootmiseks vajalikku temperatuuri, ning see kokkutõmbamine mõjub ka peenise lihastele ja kudedele. Kuumas ruumis viibides näiteks hoiavad munandid ja peenis kehast kaugemale ja mõjuvad nii visuaalselt suuremana.

4. Hommikusi erektsioone saab seletada hommikuse tavapärasest kõrgema testosteroonitasemega. Seepärast on peenis mõnikord jäik isegi siis, kui mees magab. Ning kui hommikust testorestoonitaset ära ei kasuta, võib see tegelikult tõusta ka keskpäeval, mis omakorda selgitab keskmisest suuremat sugutungi sel ajal.

5. Märjad unenäod on samuti põhjustatud kõrgemast testosteroonitasemest. Seepärast kogevad noorukieas mehed, kellel on testosteroonitase kõrgem, eakatest meestest sagedamini märgi unenägusid nägema. Sonstein nendib, et kuigi teaduslikke tõendeid pole, arvatakse, et märjad unenäod tabavad meest ka siis, kui viimasest orgasmist on möödas liiga kaua aega. Nii puhastab keha end vanast spermast.

6. Kontrollimatu uriinijuga. Kõige sagedamini tekib kontrollimatu, kõikjale pitsiv uriinijuga pärast suguühet või eneserahuldamist, või hommikuti pärast märga unenägu. Selle põhjuseks on, et pisut seemnevedelikku on jäänud kusitisse ja tekitanud väikese takistuse uriinijoa ette. Kui kontrollimatu uriinijuga ei jää ühekordseks ebameeldivuseks, on mõistlik nõu pidada arstiga, sest see võib viidata kusejuha vigastusele või suguhaigusele.

7. Pikk peenis ei muutu jäigastudes pikemaks. Midagi pole teha, mõned peenised on normaalolekus väiksemad kui teistel. Ning need peenised, mis normaalselt on väiksemad, kipuvad erekteerudes suuremaks kasvama. Normaalolekus pikem peenis läheb küll kõvemaks, kuid mitte palju suuremaks võrreldes normaalolekuga. Seda seletavad uroloogid geneetikaga.

8. Hele uriin. Uriin sisaldab urobiliini, mis osaleb neerudes vedeliku töötlemises. Harilikult muutub see vedelike mõjul heledamaks. Kui inimeses on piisavalt vett, siis on ta ka terve ja uriingi peaks värvuselt üsna hele olema. Kui uriin püsib tumekollasena pikka aega, tuleb arstilt nõu otsida.

9. Probleemid erektsiooniga. Igal mehel võib juhtuda, et mõnikord ei teki erektsiooni vaatamata suurele seksisoovile. Seda nimetatakse situatsioonist tulenevaks erektsioonihäireks, mis on tavaliselt seotud stressi või suhteprobleemiga. Tavaliselt see möödub. Kui aga erektsioonihäire sageneb ja hakkab seksuaalelu häirima, tuleb nõu küsida arstilt, kes vajadusel soovitab mõnd erektsioonihäiret pärssivat ravimit. Kõige levinum seesugune on Viagra, mille ühekordne kasutamine võib aidata mehel oma enesekindlust taastada.