Foto: Stanislav Moshkov
Vabariigi aastapäev
13. juuli 2017, 10:07

Matkateede võrgustik on jääv kingitus Eesti riigile

Teeme Eesti 100. sünnipäevaks kingitusi, mis meie kõigi elu paremaks muudavad! Järgnevates artiklites tutvustame mõningaid toredaid algatusi ja ideid. 

---------------------------------------------------------------------------

"Looduses viibimine on üha populaarsem – RMK majandatavatel kaitse- ja puhkealadel on külastatavus olnud pidevalt kasvutrendis, ulatudes mullu juba 2,3 miljoni külastuskorrani. Selline külastusmaht eeldab teadlikku tööd alade majandamisel ning süsteemsust külastuse korraldamisel, et kaunid paigad säilitaksid meile meelepärase väljanägemise,“ selgitab RMK Külastuskorraldusosakonna juhataja Marge Rammo, miks kingib RMK Eesti 100. sünnipäevaks matkateede võrgustiku.

RMK matkatee kogu lahendus, mis 2018. aastal kõiki matkajaid hakkab rõõmustama, on Oandu-Aegviidu-Ikla 375 km ja Peraküla-Aegviidu-Ähijärve 820 km pikkune matkatee haru ning 2018. aastaks valmiv 633 km pikkune Penijõe-Aegviidu-Kauksi haru.

Marge Rammo sõnul on matkateed kindlal viisil tähistatud, liikumiseks ette valmistatud ja sobivalt päevateekondadeks jaotatud. "See viib matkaja või looduses liikuja nii-öelda piirist piirini ja merest mereni, eksponeerides nii kodu- kui muumaisele rändurile Eestimaa looduse olemust ja kaunidust, samas ka vaheldusrikkust ja eripära," lisab ta.

Lisaks leiab 2018. aastal aset kodumaa juubelit väärtustav ühismatkamine kõigil matkatee harudel. Selle korraldab RMK ning niimoodi, et igal harul hakkab liikuma grupp koos matkajuhiga. Sihtpunktiks on matkapealinn Aegviidu. Grupid hakkavad liikuma 29. juulist alates ning nende ajagraafik seatakse selliselt, et kõik grupid saabuvad Aegviitu samaaegselt, 18. augustil.

RMK märgib matkatee trassil ära ka 100 kultuuriobjekti, et anda nende kaudu teada Eesti ajaloo põnevatest isikutest ja sündmustest. Nimelt usub RMK, et huvitavate faktidega pikitud matkaelamus aitab veelgi selgemalt esile tuua Eesti metsade olulisust ja rolli kultuuriloos – seda kõike näidatakse läbi lustlike elamuste.  

Matkateede võrgustiku rajamise projekti alapealkiri on "Eesti mets räägib Eesti lugu". Kuidas Eesti mets siis seda lugu räägib?

"Ikka leebel, kuid selgel moel," leiab Rammo. "Needsamad 100 kultuuriloolist fakti, valdavalt Eesti riigimetsas kujundatud matkateede võrgustikul, on osa sellest sõnumist. Need metsavaikusest leitud faktid näitavad ilmekalt, et siinsed inimesed on aegade jooksul teinud mitmesuguseid tegusid, osa neist olid suuremad, osa väiksemad, kuid kõik nad olid tehtud millegi jaoks või millegi tõttu. Ja kõik need tehtud teod on osa meie kõigi loost, Eesti loost."

Lõpetuseks toonitab Marge Rammo veel midagi olulist: RMK kingitus on kestev.

"Teadlikult ja süsteemselt majandatav matkateede võrgustik pakub liikumis- ja avastamisrõõmu paljudeks aastateks," sõnab ta.

Tutvu teiste EV100 kingitustega ja lisa enda kingitus SIIN!