Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
7. august 2017, 10:20

Miks kardavad hambad külma ja kuuma?

Mõnikord võid suus tunda äkilist valusööstu, kui võtad suutäie külma jäätist, lonksad kuuma teed või kihisevat jooki. Milles asi – miks hambad nii valuliselt reageerivad ja külma ning kuuma kardavad?

"Tundlikkus temperatuurile või teatud toitudele-jookidele avaldub enamasti äkkvaluna, kui hambad nende asjadega kokku puutuvad," räägib Unimed Ühendatud Kliinikute hambaarst dr. Liina Pihlakas. Kui kokkupuude ärritajaga kaob, hääbub kiiresti ka valu. "Enamasti on taoliselt avalduva tundlikkuse põhjuseks hambapinda kaitsva emailikihi kulumine," märgib hambaarst.

Tema sõnul on hambaemaili  üsna lihtne ise teadmatusest ära kulutada. "Piisab sellest, kui hambaid liiga jõuliselt puhastada," tähendab Pihlakas. Siis eemaldub iga pesukorraga osa hamba emailist ning pikemaajalise jõulise lähenemise korral kulub emaili nii palju, et paljandub tundlik hambakude dentiin.

Hambaemail kulub ka siis, kui hambaid öösiti krigistatakse. "Krigistaja ei pruugi ise oma öisest toimetamisest midagi teadagi ning siis võiks probleemile tähelepanu juhtida mõni lähedane inimene," viitab tohter. Abi krigistamise korral saab hambaarstilt.

Kui hambad justkui kardaksid külma ja kuuma ning kipuvad valutama, võib see viidata hoopiski tõsisele haigusele – hambanärvipõletikule. "Sellisel juhul ei taandu valu hambast isegi siis, kui ta enam ärritajaga kokku ei puutu ning kindlasti tuleb ette võtta käik hambaarstile," rõhutab Liina Pihlakas.

Hammaste tundlikkus võib tema sõnul ilmneda aga ka igemete taandumisel, sest kaitsev email asub vaid hammaste krooniosas, mitte aga aegamööda paljanduval juureosal. Mõnetine hammaste tundlikkus käib kaasas vanuse suurenemisega – ka siis taandub igemejoon ning paljanduvad tundlikud hambajuured.

"Sagedaseim põhjus on aga see, et hammastele ei meeldi külm. Tegemist on organismi normaalse reaktsiooniga, mis viitab sellele, et hammas on elus," ütleb ta.