Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
28. august 2017, 20:00

Kas trennitegemine võib seedimist kahjustada?

Teadusleht Alimentary Pharmacology & Therapeutics (Seedefarmakoloogia & -terapeutika) avaldas uue uurimuse, mis räägib treeningust põhjustatud seedeprobleemide sündroomist. Millal hakkab trenn kõhtu koormama ja ajab su jooksurajalt koju tualettruumi?

Esiteks ei ole põhjust liigseks paanikaks: mõõdukas treening on seedetraktile kindlasti hea ning aitab seedimiseks kasulikke mikroobe. Eriti hea on kerge kuni mõõdukas trenn neile, kes kannatavad ärritunud soole sündroomi käes.

Ent nagu teadlased avastasid, kui trenn läheb liiga intensiivseks või kestab liiga kaua, tõuseb ka risk oma seedetraktile viga teha. Treeningu ajal seedimine aeglustub ning tekib puhituse või iiveldustunde oht. Liigintensiivne trenn võib lausa põhjustada lekkiva soole sündroomi. Teadlased rõhutavad, et kogemus siinkohal ei loe - ka tõeline trenniguru võib oma seedimisele liiga teha.

Mida siis teadlased trennifanattidele soovitavad? Esiteks peab nii enne trenni kui harjutuste tegemise ajal korralikult vett või spordijooki jooma. Samuti ei maksa kõva trenni teha antibiootikumikuuri ajal, sest antibiootikumid mõjutavad soole mikrofloorat. Ka peab iga inimene tunnetama oma keha ja oma võimete piire, võimalusel konsulteerima spetsialistiga.

Seega ei pea sa kindlasti trennist loobuma, su keha tänab sind füüsilise aktiivsuse eest. Oma seedeelundkonna tervise nimel ära aga liiale mine.