Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
23. september 2017, 12:50

Kümme pealtnäha tühist asja, mis viivad sult viimsegi energia (2)

Kõik igapäevased asjad mõjutavad seda, kui palju on sul energiat. Siin on välja toodud mõned halvad harjumused, mis sult jaksu viivad.

Trenni vahelejätmine väsinuna. Sulle võib küll tunduda, et trenni vahelejätmine väsinuna säästab energiat, kuid tegelikkuses on asi vastupidine, kirjutab Travelandleisure. Kui sa teed pidevalt trenni, muutud tugevamaks ja vastupidavamaks, su süda jaksab tõhusamalt tööd teha. Sestap suundu diivanil lösutamise asemel hoopis väikesel jalutuskäigule.

Sa ei joo piisavalt vett. Ka vaid mõneprotsendiline veepuudus võtab sult jõu, sest vedelikupuudus teeb vere paksemaks. Nii peab süda jõudsamalt töötama ning hapnik ei jõua piisavalt kiiresti ülejäänud kehasse.

Sa ei tarbi piisavalt rauda. See muudab su uimaseks, ärritunuks, nõrgaks ja keskendusvõimetuks, sest raupuudus soodustab seda, et rakkudesse jõuab vähem hapnikku. 

Sa oled puhkepäevadel kaua üleval. Kui oled ühel õhtul kaua üleval, magad teisel päeval kaua, läheb unerütm sassi ning väsimus on lihtne tekkima.

Sa ei söö hommikuti. Kui sa end hommikusöögiga ei turguta, muutud uimaseks.

Sa sööd pidevalt rämpstoitu. Rämpstoidus sisalduvad süsivesikud panevad veresuhkru kõikuma, see aga põhjustab väsimus.

Sa ei oska öelda ei. Kui püüad pidevalt kõigile vastu tulla, muutud lõpuks ärritunuks ja see tekitab väsimust.

Sa töötad puhkuse ajal. Kui eelistad puhamise asemel pidevalt e-kirjadega tegeleda, on sul suur oht läbi põleda.

Sa kipud õhtul tripsutama. Väike naps enne magamajäämist võib tunduda hea lõõgastusviis, kuid see ei tee sulle sugugi head. Et korralikult välja puhata, soovitatakse enne magamajäämist kolm-neli tundi alkoholist hoidua.

Sa kasutad enne magamaminekut nutiseadmeid. Neist kiirgav ere valgus võib aga häirida melatoniini tootmist ning see ajba kogu unetsükli sassi. Mõistlik oleks paar tundi enne magamaminekut igasugu tehnoloogiat vältida.