KELLEL ON KÕHT TÜHI? Toidupank paisutas ligi kuus korda laste arvu, kes kannatavad tühja kõhtu.Foto: Alar Truu
Eesti uudised
14. september 2017, 00:01

Statistikaamet: Toidupank jagab eksitavat teavet (1)

Paari päeva eest teatas Toidupank oma kodulehel ja sotsiaalmeedias, et statistikaameti andmetel elab Eestis 57 000 vaesusriskis last, kelle jaoks ei ole täis kõht tavapärane igapäevaelu osa. Statistikaameti hinnangul on neid lapsi kordi vähem: tühja kõhtu kannatab Eestis ligi 10 000 last.

„Suhtelises ja absoluutses vaesuses elavaid lapsi kokku liita ei tohi, sest suhtelise vaesuse näitajas sisalduvad juba absoluutses vaesuses elavad lapsed,“ sõnab statistikaameti kommunikatsioonijuht Anu Ots.

Kuid Toidupank liitis need kaks kokku ja nii sai number suurem. Statistikaameti andmetel elas 2015. aastal Eestis absoluutses vaesuses ligi 55 700 inimest, neist 12 500 last.

Samad arvud saatsid statistikud ka Toidupangale, aga seal liideti sellele arvule kas tahtlikult või teadmatult ka suhtelises vaesuses elavad lapsed.

Laste tühjast kõhust rääkides on Otsa sõnul tegelikult hoopis sobivam kasutada materiaalse või sügava materiaalse ilmajäetuse näitajat, mille üks komponent on täisväärtusliku toidu puudumine. 

„Eesti statistikaameti andmeil elab Eestis ligi 10 000 last sügavas materiaalses ilmajäetuses, Nende jaoks pole täis kõht tavapärane osa igapäevaelust,“ ütleb Ots ja lisab, et Toidupanga lehel olev väide, justkui oleks see number kordi suurem, on eksitav. 

Samas kinnitab Toidupanga kommunikatsioonijuht Marie Kanarik, et nad võtsid oma arvud statistikaameti kodulehelt ning selle paikapidavust on kontrollitud. “Meil ei ole kirjas, et keegi kannatab tühja kõhtu iga päev. Põhimõte on selles, et ka suhtelises vaesuses elavad lapsed ei saa igapäevaselt täisväärtuslikku toidulauda,“ selgitab Kanarik ning eitab, et Toidupank oleks üldse öelnud, et Eestis elab 57 000 igapäevaselt tühja kõhtu kannatavat last. Kodulehel kirjutatu mõistmine olevat tõlgendamise küsimus, pealegi on see vana informatsioon. Selle kohta olevat juba pressiteade saadetud. 

„Viimases pressiteates, mis eile või üleeile välja läks, oli konkreetselt teistsugune tekst. Seal ei olnud kirjas päris täpselt niimoodi,“ ütleb Kanarik. 

 Õhtulehele Toidupanga nimel paari päeva eest saadetud pressiteade algab aga just nimelt sõnadega: „Ca 57 000 Eestis elava lapse jaoks pole täis kõht tavapärane osa igapäevaelust.“ 

Kanarik lubab esiti saata uue, täpsustatud pressiteate, kuid õhtul helistab hoopis kommunikatsioonibüroo Optimist esindaja ning ütleb, et mingit uut pressiteadet ei tule.