Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. september 2017, 14:15

Sapikivid: mida igaüks võiks sellest tõvest teada (2)

„Sagedasemad haigused esinevad sagedamini,“ nendib veresoontekirurg Veronika Palmiste, et üks sagedastemast tõbedest on sapikivid.

Et asi saaks selgemaks, vahendab ta oma kontol suhtlusportaalis Facebook Ida-Tallinna keskhaigla üldkirurgi Airi Targa mõtteid sapikividest, mida igaüks võiks teada.

Enamasti tekivad sapikivid tekivad inimese teadmata ning kui nad juhuleiuna avastatakse, vajab see haigus riskifaktorite puudumisel lihtsalt toitumisjuhiseid ja jälgimist. Esimene sapikoolikute atakk ennustab aga uute valusööstude esinemist ning aastatega suurenevat sapikividest põhjustatud tüsistuste tekke riski, mistõttu peaksid need patsiendid kindlasti minema üldkirurgi juurde edasist ravi plaanima.

Miks tekivad sapikivid?
Tuuakse välja „4 F“ riskifaktorit sapikivide tekkeks: female, fatty, fertile, forty, ehk siis naissugu, ülekaal ( BMI üle 25), fertiilsus (sünnitanud) ja vanus üle 40 eluaasta. Selline näebki välja tavaline, laparoskoopiliseks koletsüstektoomiaks, haiglasse saabunud haige. Loomulikult esineb ka erandeid ning riskigruppi kuuluvad rasedad, suitsetajad, bariaatrilise lõikuse läbi teinud inimesed, antibeebipillide kasutajad ning kõrge kalorsusega dieedi tarvitajad.

Millal kahtlustada sapikive?
- Tugev, järsku algav valu paremal ülakõhus, kiirgub paremale selga ja õlga
- Vahest kiirgab valu ka rinnakusse, mis võib imiteerida infarkti
- Valu on tihti seotud rasvase toidu söömisega
- Valuhoo ajal või pärast seda tekkiv palavik külmavärinatega
- Iiveldus ja oksendamine

Millal on näidustatud operatsioon?
- Sapikivid põhjustavad sümptomeid
- Kui ei ole sümptomeid, kuid sapikivi on >3 cm suurune või seina külge kiilunud, suurendades sapipõie vähi riski.

Kuidas tehakse operatsioon?
99%-l juhtudest tehakse operatsioon laparoskoopiliselt (kõhuseina väikeste lõigete kaudu). Operatsioonil eemaldatakse sapikivid koos sapipõiega. Sapikive ei purustata, ega ei eemaldata sapipõiest eraldi.

Kas sapipõieta on võimalik elada?
Sapipõie puudumine ei tähenda sapi puudumist, kuna maks toodab ikkagi sappi edasi ning see seedenõre suunatakse otse soolde, ilma sapipõies peatumata. Vahetult pärast sapipõie operatsiooni tekkivad kaebused on tavaliselt tagasihoidlikud ja eelkõige seotud operatsioonijärgse leebema dieedi rikkumisel - näiteks pärast suure koguse rasvase söömist kõhulahtisuse ja kõhupuhituse esinemine, kuna seedimiseks vajaminevat sappi ei lükata piisavalt kiiresti soolde, nagu sapipõie olemasolu puhul. Tavaliselt normaliseerub seedimisprotsess 1-2 kuuga pärast sapipõie operatsiooni ning edaspidi patsiendil ka tavapärase toitumisega probleeme ei ole.