Meeled

ÄREVATELE EI PASSI: üheksa toiduainet, mis võivad ärevust põhjustada (4)

Õhtuleht.ee, 27. september 2017, 16:50
Foto: PantherMedia / Scanpix
Kui sind kimbutab ärevushäire, peaksid vältima siin väljatoodud toite-jooke - need võivad soodustada ärevushoo teket.

1. Kofeiin. Kofeiin kui stimulant muudab meid rahutumaks ja närvilisemaks ehk veelgi ärevamaks, kirjutab Fox News.

2. Rafineeritud suhkur. Suhkur toiduainena küll ärevust ei põhjusta, kuid tekitab kehas protsesse, mis võivad halvendada ärevuse sümptomeid ja muuta meid stressile vastuvõtlikumaks. 

3. Gluteen. Teraviljatoodetes leiduv gluteen päästab valla ärevuse sümptomid. Gluteenitalumatusega inimestel on suurem risk ärevusele, depressioonile ja tujukõikumistele. 

4. Töödeldud toit. Lisa- ja säilitusainetest pungil toit mõjub kõhule halvasti ning on leitud seos halva kõhutervise ja ärevuse vahel. 

5. Alkohol. Meelemürgid tekitavad ärevuse sümptomeid, mõjutades keha ja närvisüsteemi. 

6. Piimatooted. On leitud, et piimatoodete tarbimine toob esile ärevuse sümptomid. 

7. Karastusjoogid. Lisaks värvainetele ja lisanditele leidub värvilistes karastusjookides aspartaami - magusaasendaja, mis on ligi 200 magusam kui suhkur. Aspartaam blokeerib serotoniini ehk õnnehormooni tootmist. Lisaks on see seotud peavalude, unetuse, ärevuse ja tujukõikumistega. 

8. Praetud toit. Raskesti seeditav ja vähese toitainesisaldusega praetud rasvane toit ei mõju halvasti mitte ainult vöökohale, vaid ka südamele, halvendades lisaks ärevuse sümptomeid. 

TOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee