KARDAVAD: Süstlapunkti on nõelad toonud vaid kolm klientiFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
4. oktoober 2017, 17:13

SÜSTLAPUNKTI REAALSUS: 14 päeva ümber palava pudru ehk kuidas narkarid tuppa ei julge tulla (9)

Fašistid! Olge te neetud, surm teile – loetleb Sitsi süstlapunkti töötaja Anna, mida kohalikud on välisuksele kleepinud kui ka neile näkku öelnud. Kaks nädalat pärast skandaalse punkti avamist tuleb välja tõsiasi, et see pakub enam huvi ärritunud kohalikele, poliitikutele ja ajakirjanikele kui narkomaanidele endile.

Päevast, mil Sitsi asumi elanike hirm kahjude vähendamise keskuse ehk rahvakeeli süstlapunkti näol tõeks sai, on möödas kaks nädalat. Selle aja jooksul on asutust külastanud kolm sõltlast, kellest on maha jäänud 11 süstalt. Need  nõelad on nüüdseks pakendatud kollasesse kasti, mis seisab kindlalt süstlapunkti nurgas. Seal kõrval on istet võtnud keskuse töötajad Anna ja Roman.

Süstlavahetuspunkti töötaja Anna (Teet Malsroos)

Anna sõnul valitseb hetkel süstlapunkti ümber nii suur meediakära, et sõltlased ei julge oma nina majja tõsta. Tema hinnangul võib säärane seis kesta nädalaid.

„Kes siia tulid ütlesid, et päris tõsiselt kaalusid, kas astuda sisse või mitte. Kas jälle on kaamerad ja televisioon kohal,“ selgitab ta. Senistest klientidest kaks on nii-öelda rändajad ehk neil pole kindlat elukohta – ööbivad sõprade ja tuttavate juures. Süstlaid on vahetamas käinud ka üks tütarlaps, kes on töötajate jaoks võõras. Ehk seni on  süstlavahetuspunkt tagasihoidliku elu elanud, vähemalt klientide arvu silmas pidades. Muud furoori on tulnud aga uksest ja aknast.

Fašistid! Olge te neetud, surm teile. Häbi teil oleks – loetleb  Anna kohalike arvamusi, mida on kleebitud süstlapunkti välisuksele kui  neile näkku öeldud.

Ust on koos kohalikega sodimas käinud ka Savisaare valimisliidu ja Tegusa Tallinna poliitik Dmytro Gaievoi. Tema oma käitumist vandalismiks ei pidanud.

Süstlapunkti lähistel trimmerdab  muru Vladimir- piirkonnas pikka aega haljastustöödega tegeleva mehe hinnangul narkomaanide arv keskuse pärast ei suurene. „Süstlaid vedelevat ka ainult ühes kohas,“ teab ta. Keskuse kortermaja kolmanda akna all, puude vilus – seal olla süstimiseks narkomaanidele meelepärane koht. Tõepoolest, kui pugeda põõsaste ja puude vahele, siis üks süstal seal ka vedeleb.

SÜSTAL: Üks süstal oli süstlapunktist vaid mõnekümne meetri kaugusel õunapuude all (Teet Malsroos)

Põhja-Tallinna piirkonnagrupi vanema Uudo Sepa sõnul on politsei jaoks viimased kaks nädalat Sitsi asumis möödunud tavapäraselt ja väljakutseid tavapärsest enam pole.

„Sitsi tänavalt on nimetatud ajavahemikul laekunud üks teade ebaadekvaatselt käituva inimese kohta. Patrullpolitseinikud kontrollisid piirkonda, kuid kõnealust inimest ei tabatud,“ ütleb Sepa.

Süstlapunktiga seoses on tulnud kaks teadet: 27. septembril teatati, et välisust on soditud. 1. oktoobril toimus maja ees rahulik meeleavaldus, mis möödus vahejuhtumiteta. Praktikas on kahjude vähendamise keskus olnud lahti kõigest seitsmel päeval – kolm korda nädalas ja kõigest kaks tundi järjest.

NÕELAD: neist süstaldest paljud on nakatunud HIV positiivse verega. (Teet Malsroos)

„Kokku on käinud kolm klienti. Tagasi on toodud 11 süstalt ja välja antud 26. Lisaks on väljatöö raames perioodil 20.09 -03.10 välja antud 975 süstalt ja kokku korjatud 828 kasutatud süstalt. Väljatöö haarab Niidi, Sitsi, Pelguranna, Sõle ja Kopli tänavate piirkondija väljatöö käigus informeeritakse narkomaane ka uuest keskusest,“ selgitab Tervise Arengu Instituudi avalike suhete juht Gea Otsa. Tema sõnul on pea iga päev kaameratega kohal olnud ajakirjanikud pigem pärssinud sõltlaste valmisolekut keskusesse abi järele tulla. Tema hinnangul aitab see samas kindlasti kaasa sellele, et potentsiaalsed kliendid saaksid keskuse asukohast teada.