Ülikooli raamatukogu Leuveni katoliiklikus ülikoolis.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
29. oktoober 2017, 17:03

LÖÖK SÕNAVABADUSELE: Briti ülikoolid ei luba enam holokaustis kahtlevaid ja muid „sobimatuid“ teoseid (23)

Suurbritannias on levimas uus negatiivne trend, kus ülikoolid on hakanud vabanema „ametlikus“ holokausti ajaloos ja kliimamuutustes kahtlevate autorite ning muide ebamugavaid teemasid käsitlevatest teostest vabanema.

Mõned ülikoolid nagu mainekas Cambridge on juba koristanud oma raamatukogude riiulitelt David Irvingi raamatud, kes on vahest üks tuntuimaid ajaloolasi, kes ei nõustu 1960ndatel loodud holokaustitööstuse alustaladega ja „ametliku“ ajalooga.

The Sunday Times kirjutab, et raamatukeelu pooldajate arvates ei tohi levitada „valesid“ seisukohti ja ühiskonnale „ohtlikke“ veendumusi.

Nad nõuavad, et ülikoolid loobuks ka feminismi, kreatsionismi ( õpetus, mille kohaselt on maailm kõrgema olevuse poolt loodud – toim.) ja eugeenika (ehk tõutervishoid on liikumine, mis propageerib inimkonna genofondi parandamist – toim.) pooldajate kirjandusest.

Muu hulgas ähvardab nüüd ülikoolidest feministide Andrea Dworkini ja Catharine MacKinnoni teosed ning samuti Briti endise energeetikaministri parun Nigel Lawsoni raamatud.

Ajaleht märgib, et siiski mitte kõik akadeemilise haritlaskonna esindajad ei poolda seda sõna- ja mõttevabaduse keeldu.

Alles oktoobris 2017 mõisteti Saksa 88-aastane ajaloolane ja revisjonist Ursula Haverbeck holokausti „ametlikus“ ajaloos kahtlemise eest kuueks kuuks vangi. Ta teatas avalikul esinemisel jaanuaris 2016, et holokausti pole sellisel kujul olnud ja, et Auschwitzi (Oświęcimi) koonduslaagris polnud mingeid gaasikambreid.