Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. november 2017, 09:11

JALG TÕMBLEB? 7 viisi, kuidas seda kontrolli alla saada (1)

Vahel hakkab üks jalg või mõlemad ootamatult tõmblema. Tahaksid rahulikult pikali visata ja magama jääma, kuid lihastõmblused, mis iga natukese aja tagant jalast läbi läivad, ei lase uinuda. Mõnedel inimestel ongi nn rahutu jala sündroom. Terviseleht Healthline.com annab mõned nõuanded, kui jalg sinu tahtest sõltumata liigutusi tegema hakkab.

1. Selgita välja, mis võib olla tõmbluste põhjuseks

Selleks võivad olla geneetiline taust või ka rasedus, kuid ka igapäevased harjumused, mõned ravimid, sundasend, haigused (nagu rahutu jala sündroom) või muud faktorid. Kofeiini, alkoholi ja tubaka tarbimine võib rahutu jala sümptomeid esile kutsuda ja nende ainete vähendamine jällegi leevendada. Kui oled tõmbluste pärast mures, räägi sellest apteekrile või arstile. 

2. Kuidas magasid?

Une kvaliteet ja uneaja piisav pikkus on oluline igal juhul, kuid ka siin. Mine magama ja ärka iga päev samadel kellaaegadel. Maga jahedas ja vaikses ruumis, väldi magamistoas tehislikku valgust.

3. Võta raua- ja vitamiinilisandeid

Rauapuudus on üks rahutu jala sündroomi peamisi põhjuseid. Lase perearstil vereproov võtta, et selles veenduda, vaata üle oma toitumisharjumused ning vajadusel võta rauatablette ja D-vitamiini.

4. Tee trenni

Kerge lihaskoormus aitab lihastel päeva lõpus lõdvestuda.

5. Tee lihastele jooga- ja venitusharjutusi

6. Masseeri jalga

7. Võta ravimeid

Kui leebemad vahendid ei aita, räägi oma arstiga läbi, kas peaksid alustama mingit ravimikuuri.