Kummaline, kuid tõsi: vokkpannidele pihustatav toiduõli ei ole kopsudele hea.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. november 2017, 22:01

Mis võib mittesuitsetajal kopsuvähki põhjustada? (2)

Kopsuvähi ja suitsetamise seosed on laialdaselt teada ning enamik neist, kellel haigus avastatakse, on kas aktiivsed või endised suitsetajad. Tervisesait Very Well kirjutab, et umbes 10-15 protsenti kopsuvähihaigetest on siiski inimesed, kes ei suitseta. Mis on need faktorid, mis neil inimestel haiguse esile kutsuvad?

1. Radoon. See on looduslik radioaktiivne gaas, mida võib leiduda ka inimeste kodudes, kuhu ta satub peamiselt läbi vundamendis või põrandas olevate pragude. Radoonisisaldust Eesti koolides ja kodumajades on iga mõne aasta tagant uurinud Keskkonnaamet. 2001. aastal leiti, et umbes aastas haigestub radooni süül kopsuvähki umbes 90 inimest (see uuring on praeguseks muidugi üsna ammune).

2. Passiivne suitsetamine. Kui kodus on suitsetaja, kes ei tossuta väljas, jäävad tema sigaretist tekkinud kantserogeensed ühendid õhku.

3. Asbest. Selle mineraali kasutamine ehituses on tänapäeval praktiliselt keelatud, kuid paljudes vanades majades või nii soojustuses kui mujal asbesti leiduda.

4. Saastunud õhk, heitgaasid ja tööstustolm.

5. Geenid. Kui perekonnas on varem kopsuvähki esinenud, võib see juhtuda ka järeltulevate põlvede liikmetega.

6. Söögitegemiseks mõeldud aerosoolõlid. Eestis on need suhteliselt vähetuntud, kuid on tõestatud, et näiteks Aasia naistel, kes kasutavad vokkpannidel toidu valmistamiseks pihustatavat toiduõli, on suurem tõenäosus kopsuvähki haigestuda.