Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
10. november 2017, 14:40

Kuidas köha ravida? (1)

Proviisor Jaan Jänese sõnul oleneb köhale sobiv ravim selle liigist ja põhjusest.

Köharavimid võib jagada mitmesse kategooriasse:

·      Köhapärssijad - neid kasutatakse kuiva või ärritusköha korral ja nende toime põhineb köharefleksi pärssimises kesknärvisüsteemis.

·      Kurguärrituse leevendajad – kasutatakse samuti kuiva või ärritusköha korral. Nende toime on paikne ehk nad vähendavad kurgu limaskesta ärritust. Reeglina on kurguärrituse vähendajad looduslikud, enimtuntud juba eelpoolmainitud altee.

·      Rögalahtistid ehk ekspektorandid – neid kasutatakse tavaliselt lahtise köha puhul ning toime põhineb kopsudes liigse röga vedeldamisel, mis kergendab köhides hingamisteede puhastamist.

Köharavimid on apteekides müügil nii retseptiga kui retseptivabalt. „Et saada apteegist õige ravim on oluline apteekrile kirjeldada, millist tüüpi köha teil on ja kaua te olete juba köhinud,“ sõnab Jänes. Üldjuhul võiks tema soovitusel eelistada sellist köharavimit, mis toimib korraga nii kuiva kui ka lahtise köha korral.

Jaan Jänes rõhutab, et kui köha on tekkinud külmetushaiguse või gripi tõttu, möödub see enamasti kiirelt. Kuid köha võib tekkida ka muudel põhjustel ning siis võib vaja olla arsti tähelepanu