Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
30. november 2017, 08:00

KEHARASV kontrolli alla just nende nõuannete abil!

Hea uudis on see, et sisemist rasva nagu ka kogu ülejäänud rasva kehas saab kontrolli all hoida, halb uudis, aga see, et lokaalset rasvapõletust ei ole üldiselt olemas ehk rasvkude väheneb ühtlaselt üle kogu keha. Rasvakihi vähenemist on kõigepealt märgata näol, kätel, rindadel ja viimases järjekorras puusadel, tuharatel ja kõhul ehk siis kõhu piirkonnas on rasva ka kõige raskem kaotada.

Retsept on sama, millest räägivad kõike treenerid, arstid, terapeudi ja muud tervishoiu valdkonna spetsialistid: tasakaalustatud toitumine + õige treening. Rasvaimuga on küll võimalik vähendata nahaalust rasva, kuid see ei mõjuta kõhuõõnes olevat vistseraalset rasva.

Lihtsalt kõhulihaste harjutuste tegemine kulutab vähe energiat ja sellest ei piisa taljeümbermõõdu vähendamiseks, lisaks peab tegema füüsilist tööd või treenima ning korrigeerima toitumist vastavalt päevas kulutatud energia kogusele. Igal juhul on suure ülekaalu korral mõistlik pöörduda oma eriala spetsialistide poole abi saamiseks, sest ise pusides võib küll eesmärk olla üllas, aga selleni viivad vahendi valesti valituna ei anna tulemusi või põhjustavad terviseprobleemide süvenemist. Mõlemal juhul tekib tahtmine käega lüüa. Näiteks on tasakaalustatud toitumiskava koostamine, kui varasemad kogemused puuduvad, parajaks pähkliks. Spetsialist saab aidata inimesel menüü korda saada. Lihtsalt nälgimine pole lahendus, sest mõne toitaine või vitamiini puudusele reageerib organism lihtsalt suure näljatundega lootuses, et suuremast toidu kogusest saab lõpuks puuduva kätte. Valed koormused aga niigi ülekoormatud liigestele võivad põhjustada mitte ainult valulikkust vaid ka tõsiseid ülekoormustraumasid. Lausa füüsiliselt valus on vaadata saateid, kus 130kg kaalulangetaja pannakse trepijooksu tegema. Raske ja liiga mahukas treening toob enne soovitud kaalu jõudmiseni kaasa ülekoormuse ja vigastused.

Mõned nõuanded alustamiseks:

1. Treening:

  • Väldi nö kiirtrenne, eesmärk on treenida kogu keha tasakaalustatult. 
  • Ära treeni tühja kõhuga. See alandab keha rasva kasutamist energia eesmärgil ja vähendab treeningujärgset kaloripõletust.

2. Toitumine. Lisaks tasakaalustatud toitumisele peab ka seedesüsteem toimima korrektselt. Selleks:

  • Jäta välja toiduained, mida sa ei talu. 
  • Väldi ka kalori- ja rasvarikkaid valmistoite. 
  • Loobu alkoholist ja gaseeritud ning magustatud jookides. 
  • Joo vett. 
  • Söö rohkem täisteratooteid, puu- ja aedvilja. 
  • Alati söö hommikusööki, mis sisaldavad valku ja rasva ning vähe kiireid süsivesikuid. 
  • Tarvita Omega-3 rasvhappeid, et muuta rakud insuliinile vastuvõtlikumaks.

3. Püüa vähenda stressi. Teaduslikult on tõestatud, et pidevalt stressis olevatel normaalkaalus naistel ladestub rasv suurema tõenäosusega just kõhupiirkonna ümber.

4. Maga piisavalt. On leitud seoseid magamatuse ja ülekaalu vahel. (Küllastustunnet mõjutava valgu leptiini tase langeb 20%, samas kui söögiisu mõjutava peptiidi greliini tase tõuseb) Sageli on tervise paranemine näha juba kehakaalu vähendamisel 5–10% juures. Kui elustiili muutumisega vererõhk ei normaliseeru või suurenenud veresuhkru väärtused ei lange, on vajalikud ravimid. Tähtis on, et arsti poolt soovitatud ravimeid võetaks vastavalt ettekirjutusele ja ka kontrollitaks nende toime tulemuslikkust.

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2013. aasta märtsikuu ajakirjas.