Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. november 2017, 12:31

HAMBAHÜGIEENI ABC: kuidas hammaste tervise eest hoolitseda? (3)

Tartu Ülikooli teadlaste sõnul põeb kaariest 83–100 protsenti Eesti täiskasvanud elanikkonnast. Kuigi eestimaalaste hambad on läbi aegade halvimas seisus, saab hambatervise, sealhulgas kehva hambahügieeni ja geneetiliste probleemide parandamiseks palju ise ära teha ja nõnda oma hammaste eluiga pikendada.

Külasta hambaarsti kaks korda aastas

Selle aasta juulist muutus riiklik hambaravihüvitise süsteem, mille tulemusena hakkas riik toetama täiskasvanute hambaravi 30 euroga aastas. Kui 2015. aastal külastas hambaarsti veidi rohkem kui kolmandik tööealisest elanikkonnast, siis uue süsteemi abil loodetakse hambaarsti visiidile meelitada ka neid, kes pole arsti aastaid külastanud.

Hambaarsti peaks külastama kõigi hammaste või igemetega seotud kaebuste puhul, ka siis, kui valu on väga väike, sest vaid nii on võimalik ennetada kaebuste süvenemist ja edasiste probleemide teket. Kuna mitmed hammastega seotud probleemid ei anna endast algstaadiumis märku, on profülaktika mõttes soovituslik ka kaebuste puudumisel vähemalt kord, aga etemini kaks korda aastas hambaarstile aeg panna. Hambaarstid ei tegele vaid patoloogiliste probleemidega, vaid õpetavad ka õiget suuhügieeni ning suunavad patsiendi vajadusel edasi suuhügienisti või ortodondi vastuvõtule.

Sellegipoolest peab hammaste ja suutervise eest eelkõige hoolitsema ikkagi inimene ise. Hambaarst võib ju augud ära parandada, kuid kui patsient ise oma hammaste eest hoolt kanda ei taha, jääbki ta igavesti spetsialistide vahet jooksma.

Kasuta õiget hambaharja

Kuna kaaries puudutab pea kõiki Eesti täiskasvanuid, soovitavad suuhügienistid kasutada elektrilist hambaharja, mis eemaldab võrreldes tavalise hambaharjaga kuni seitse korda rohkem hambakattu. Eelistada tasuks pehmete harjastega hambaharja, mis ei kahjusta hambaemaili ega igemeid.

“Tänapäevased elektrilised hambaharjad on niivõrd õrnad, et neid on ohutu kasutada ka breketite, täidiste, kroonide ja lamineeritud hammaste puhul,” tõdes Karmo Sahtel, Philipsi esindaja Eestis.

Kuna elektrilised hambaharjad poleerivad hamba pinda ning eemaldavad niiviisi neilt tee-, kohvi- ja tubakaplekid, muudab selliste harjade kasutamine hambad silmnähtavalt valgemaks. “Elektrilistel hambaharjadel on üldiselt taimer, mis ütleb, kui kaua hambaid pesta. Selles mõttes muudavad elektrilised hambaharjad hammaste eest hoolitsemise kindlasti palju lihtsamaks,” kinnitas Sahtel.  

Hoolda hambaid apteegist ostetud vahenditega

Kuigi tavapoodides on lai valik hambahügieeniks mõeldud tooteid, tasub erinevate hambaprobleemide korral vaadata ka apteekides pakutava poole.

“Apteegis pakutavaid hambahooldustooteid võivad kasutada kõik inimesed, kindlasti aga need, kellel esineb konkreetseid suuõõne probleeme, nagu hammaste liigne tundlikkus, igemepõletik, parodontiit, halb hingeõhk või suukuivus,” sõnas Euroapteegi proviisor Kärt Kokk-Jakin, kelle sõnul tavapoodidest suuõõne probleemide korral üldjuhul abi ei saa.

“Näiteks müüakse vaid apteegis põletikuvastase ja hambakattu ennetava ning vähendava toimega kloorheksidiini, mida kasutatakse igemepõletike ravis ja profülaktikas ning suuõõne operatsioonide järgselt,” selgitas Kokk-Jakin. Samuti on apteekides saadaval igemegeelid, hingeõhuvärskendajad ning harjastega hambatikud, mida müüaksegi eelkõige vaid apteekides.

Proviisori sõnul tasuks hambaprobleemide ilmnemisel kindlasti konsulteerida apteekriga, kes oskab kaebuste leevendamiseks sobivaid tooteid soovitada, ent esmajärjekorras võiks suuhügieeni puudutavate probleemide korral siiski ühendust võtta hambaarstiga. Väiksemate murede korral saab abi aga ka apteegist.