Foto: Vida Press
Keha
8. detsember 2017, 12:39

D-vitamiinipuudust leevendavad toit ja toidulisandid käsikäes

Et D-vitamiini puudus ohustab Põhjamaa inimesi aastaringselt, on ka toidutootjad võtnud selle oma südameasjaks ning asunud seda vitamiini lisama toiduainetesse. Kas see päästab olukorra?

D-vitamiini puudus on eestlaste seas pigem reegel kui erand – arvatakse, et üle poole täiskasvanutest saab toidust ja päikesest vähem D-vitamiini, kui tegelikult vaja oleks.

Mugav võimalus säilitada organismis piisav D-vitamiini tase, on tarbida D-vitamiiniga rikastatud piimatooteid. Tere piimatööstuse turundusjuhi Katrin Tamme sõnul aitab D-vitamiin kaasa kaltsiumi imendumisele, mis on eelkõige vajalik luude ja hammaste tervise seisukohast. "D-vitamiin aitab hoida luud ja hambad tugevatena ja lihaste talitluse normaalsena, aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele ning osaleb rakujagunemise protsessis," rõhutab Tamm D-vitamiini olulisust ja põhjust.

Sellest on tolku, kinnitavad Londoni kuninganna Mary nimelise ülikooli teadlased. Nende hiljutise uuringu järgi aitab toiduainete rikastamine D-vitamiiniga vähendada haigestumist ülemiste hingamisteede nakkustesse ning vähendada suremust.

Et D-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, on hea tarbida sellega rikastatud piimatooteid, ka taimseid piimatooteid, hommikuhelbeid ja muud sellist – just selles keskkonnas on olemas kõik vajalikud komponendid D-vitamiini omastamiseks.

Tartu Ülikooli kliinikumi dieediarst Liidia Kiisk tervitab D-vitamiiniga rikastatud tooteid, kuid nendib, et ainult toidust inimene piisavas koguses D-vitamiini ei saa. „Arstina soovitan vereseerumist D-vitamiini taseme kindlaks teha. Seejärel on selge, kui palju ja mida tarbima peaks,“ märgib ta lisades, et tervislikud on D-vitamiiniga rikastatud tooted igal juhul.

Kuigi toidulaual on kasulikud nii D-vitamiiniga rikastatud piimatooted kui muud toidud, on Liidia Kiisk oma töös märganud, et paljude inimeste D-vitamiinitase on normis vaid sel päeval, kui ta on söönud portsjoni kala. „100 grammisest kalatükist piisab,“ märgib ta.

Miks on D-vitamiini vaja?

D-vitamiini saamiseks on palju võimalusi. Esimeseks D-vitamiini allikaks on päikesevalgus, teiseks tuleb hoolitseda, et toidulaual oleks esindatud D-vitamiini sisaldav toidukraam. Parimateks D-vitamiini allikateks on (rasvane) kala, munad, maks ja D-vitamiiniga rikastatud piimatooted. D-vitamiini vajab inimene:

* Kaltsiumi ja fosfori paremaks omastamiseks,

* Soodustamaks luude ja hammaste arengut,

* Vere hüübimise ja südametegevuse töö toetamiseks,

* Infektsiooni- ja diabeediriski vähendamiseks.

Allikas: toitumine.ee

Kui palju peaks D-vitamiini päevas tarbima?

Terved täiskasvanud 600 – 800 IU

Vanurid ja tubased täiskasvanud 1200 – 2000 IU

Osteoporoosiga inimesed 1500 – 2000 IU

Kuni 12 aastased lapsed 400 – 800 IU

12 – 18 aastased lapsed 600 – 800 IU

Allikas: Tartu Ülikooli kliinikumi patsiendiinfoleht