D-vitamiinipuudust leevendavad toit ja toidulisandid käsikäes
D-vitamiini puudus on eestlaste seas pigem reegel kui erand – arvatakse, et üle poole täiskasvanutest saab toidust ja päikesest vähem D-vitamiini, kui tegelikult vaja oleks.
Mugav võimalus säilitada organismis piisav D-vitamiini tase, on tarbida D-vitamiiniga rikastatud piimatooteid. Tere piimatööstuse turundusjuhi Katrin Tamme sõnul aitab D-vitamiin kaasa kaltsiumi imendumisele, mis on eelkõige vajalik luude ja hammaste tervise seisukohast. "D-vitamiin aitab hoida luud ja hambad tugevatena ja lihaste talitluse normaalsena, aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele ning osaleb rakujagunemise protsessis," rõhutab Tamm D-vitamiini olulisust ja põhjust.
Sellest on tolku, kinnitavad Londoni kuninganna Mary nimelise ülikooli teadlased. Nende hiljutise uuringu järgi aitab toiduainete rikastamine D-vitamiiniga vähendada haigestumist ülemiste hingamisteede nakkustesse ning vähendada suremust.
Et D-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, on hea tarbida sellega rikastatud piimatooteid, ka taimseid piimatooteid, hommikuhelbeid ja muud sellist – just selles keskkonnas on olemas kõik vajalikud komponendid D-vitamiini omastamiseks.
Tartu Ülikooli kliinikumi dieediarst Liidia Kiisk tervitab D-vitamiiniga rikastatud tooteid, kuid nendib, et ainult toidust inimene piisavas koguses D-vitamiini ei saa. „Arstina soovitan vereseerumist D-vitamiini taseme kindlaks teha. Seejärel on selge, kui palju ja mida tarbima peaks,“ märgib ta lisades, et tervislikud on D-vitamiiniga rikastatud tooted igal juhul.
Kuigi toidulaual on kasulikud nii D-vitamiiniga rikastatud piimatooted kui muud toidud, on Liidia Kiisk oma töös märganud, et paljude inimeste D-vitamiinitase on normis vaid sel päeval, kui ta on söönud portsjoni kala. „100 grammisest kalatükist piisab,“ märgib ta.
Miks on D-vitamiini vaja?
D-vitamiini saamiseks on palju võimalusi. Esimeseks D-vitamiini allikaks on päikesevalgus, teiseks tuleb hoolitseda, et toidulaual oleks esindatud D-vitamiini sisaldav toidukraam. Parimateks D-vitamiini allikateks on (rasvane) kala, munad, maks ja D-vitamiiniga rikastatud piimatooted. D-vitamiini vajab inimene:
* Kaltsiumi ja fosfori paremaks omastamiseks,
* Soodustamaks luude ja hammaste arengut,
* Vere hüübimise ja südametegevuse töö toetamiseks,
* Infektsiooni- ja diabeediriski vähendamiseks.
Allikas: toitumine.ee
Kui palju peaks D-vitamiini päevas tarbima?
Terved täiskasvanud 600 – 800 IU
Vanurid ja tubased täiskasvanud 1200 – 2000 IU
Osteoporoosiga inimesed 1500 – 2000 IU
Kuni 12 aastased lapsed 400 – 800 IU
12 – 18 aastased lapsed 600 – 800 IU
Allikas: Tartu Ülikooli kliinikumi patsiendiinfoleht
Kommentaarid (0)