Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
11. detsember 2017, 17:05

Kuidas depressioonis inimest ära tunda? (13)

Depressioon on tõsine haigus, mis kipub sageli märkamata jääma just seetõttu, et paljud kipuvad seda kas valehäbi tõttu või teiste säästmise nimel varjama. Seetõttu on hea teada tüüpilisi jooni, mis on omased paljudele  masendust varjavatele inimestele.

1. Ta üritab alati näida õnnelik ja rõõmsameelne

Depressioon on palju enamat kui vaid mossis nägu. Paljud selle all kannatavad inimesed näitavad avalikkuse ees vaid oma rõõmsat, heatujulist ja positiivset nägu, kirjutab Huffington Post. Mõtle näiteks Robin Williamsile, kes oli väga vaimukas koomik ja naerutaja - ometigi oli tegemist kurva klouniga...

2. On teatud tegevused, mida ta stressiolukorras eelistab teha

See inimene võib tundideks kaduda jalutama või autoga sõitma. Võib-olla käib ta trennis või kuulab muusikat. Kuigi nõustamine ja ravimid on tõhusad vahendid depressiooni leevendamiseks, tunneb inimene sageli ka ise ära, mis tema tuju tõstab.

3. Ta kardab, et ta hüljatakse

Ta hoiab oma tõelisi tundeid salajas, sest kardab, et tema tõelist olemust tundes jätavad lähedased ta maha.

4. Ta võib varjamises väga osav olla

Ta ei valeta paha pärast. Ta lihtsalt ei taha, et inimesed teaksid. Ta oskab leida häid vabandusi ja põhjendusi oma käitumisele ja hetkedele, mil normaalse eluga toime tulemine talle võimatu on.

5. Tal on kummalised toitumis- ja magamisharjumused

Mõned depressioonis inimesed magavad väga vähe, mõned justkui muud ei teegi. Sama ka toiduga. On neid, keda stress ajab sööma ja neid, kes ei suuda ivakestki suhu panna. Vahel uinub ta veidratel aegadel: näiteks magab kaheksa tundi keset päeva ja on öö läbi üleval. Vahel sööb ta väga palju rämpstoitu või ei suuda üldse süüa.

6. Ta teab, mis ained tema meeleolu parandavad

Sageli tarbib depressioonis inimene palju suhkrut ja kofeiini, sest need tõstavad tuju. Muidugi on ka neid, kes hakkavad kasutama alkoholi ja teisi meelemürke...

7. Ta mõtiskleb elu ja surma teemadel

Mitte kõik depressioonis inimesed pole altid endalt elu võtma. Kuid rasketel hetkedel võib ta hakata mõtlema oma elu tähenduse ja teiste nn suurte küsimuste peale.

8. Sageli on depressioonis inimesed milleski andekad

Sügavad tunded tähendavad ka sügavat eneseväljendust ning võimet luua.

9. Ta otsib mingit eesmärki

See inimene tunnetab sügavalt, et midagi on puudu, midagi on tema sees tühjaks jäänud. Ta võib tunda, et pole piisavalt oluline või piisavalt palju saavutanud. Oma sisemist haavatavust üritab ta kompenseerida edu ja õnne otsingutega.

10. Vahel annab ta väiksel viisil siiski mõista, mis temas toimub

Mõnikord võib juhtuda, et see inimene üritab ennast avada. See on oluline moment ning lähedane isik ei tohiks mingil juhul seda ignoreerida.

11. Ka depressioonis inimene otsib armastust ja tuge

Ta võib küll tahta kaitsta ennast, sind ja oma lähedasi enda keeruliste tunnete eest või karta, et kui tema depressioon avalikuks saab, siis ei õnnestu tema tööalased eesmärgid. Kuid kui peidame teiste eest halba, siis ei näe teised sageli ka head. Kui arvad, et inimesed peaksid oma depressiooni varjama, mis saab siis, kui ühel päeval pead depressiooniga võitlema sina ise?