Vanavanematele mõeldes on üheks nutikaks kingituseks vererõhuaparaat, mis võimaldab kodustes tingimustes õlavarrelt vererõhku ja pulsisagedust mõõta.Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
22. detsember 2017, 15:50

TERVISE HEAKS: viimase hetke kingiideed apteegist

Jõululaupäeva ja jõulutaadi saabumisega kingipakkide jagamine on kohe käes. Kuigi eelmisel aastal andsid endale lubaduse jõulukingitused varakult valmis osta, on mõningate kingituste ostmine ununenud ikka viimasele päevale. Apteek ei ole küll esimene koht, kust kingitust otsida, aga avastamist jagub sellegipoolest küllaga.

1.    Vererõhuaparaat. Vanavanematele mõeldes on üheks nutikaks kingituseks vererõhuaparaat, mis võimaldab kodustes tingimustes õlavarrelt vererõhku ja pulsisagedust mõõta.

2.    D-vitamiin. Südameapteegi peaproviisori Triinu Entsik-Grünbergi sõnul on päikesevitamiinina tuntud D-vitamiinil oluline roll organismi immuunsuse tagamisel. D-vitamiin on äärmiselt vajalik luudele ja hammastele, kuna meile oluline kaltsium ei imendu ilma piisava D-vitamiinita. „Madal D-vitamiini tase võib anda tõuke osteoporoosi tekkeks ning põhjustada luude pehmenemist. Samuti häirib D-vitamiini vaegus lihaste tööd. Uuringud näitavad, et madal D-vitamiini tase suurendab riski haigestuda pahaloomulistesse kasvajatesse,“ selgitab proviisor. Seetõttu on D-vitamiini kingikotti poetamine tõeliselt väärt üllatus nii abikaasale kui vanavanematele.

3.    Iluvitamiinid. Naistele sobivad kingituseks erinevad toidulisandid ja vitamiinid, mis muudavad naha säravaks ning küüned- juuksed tugevaks. Proovi näiteks mõnda toidulisandit, mis soodustab kauni naha teket, aitab hoida naha toonust ja elastsust ning niiskustasakaalu, ühtlasi tugevdades naha struktuuri. Samuti leiab apteegist kingituseks laia valiku apteegikosmeetika usaldusväärseid tooteid erinevatele probleemidele.

4.    Tumeda šokolaadi pärlid. Luksus ja tervis käsikäes. Tumeda šokolaadi pärlites on säilinud looduslikud flavanoolid, mis aitavad toetada normaalset vereringlust, kuna säilitavad veresoonte elastsust.  Teadusuuringud näitavad, et 10 šokolaadipärlit päevas omavad kasulikku toimet tervisele.

5.    Nahahooldustooted meestele. Kuna mehed on küllaltki tagasihoidlikud kõiksugu ilutoodete valikul, on heaks kingiideeks valida neile mõned ilutooted, näiteks mõne apteegikosmeetikasarja habemeajamisvaht või habemeajamisjärgne palsam. Südameapteegi peaproviisori sõnul rahustab palsam koheselt nahaärritusi, takistab infektsioonide riske ja taastab raseerimise käigus kahjustatud nahka. Meestele mõeldes on apteegis  müügil ka erinevaid toidulisandeid, mis tugevdavad meeste tervist, annavad energiat ja mõjuvad soodsalt närvisüsteemile.

6.    Vitamiinid lastele. Üldjuhul saavad lapsed jõulude ajal palju magusat nii päkapikkudelt kui lasteaedade-koolide jõulupidudelt. Miks ei võiks jõulutaat aga vaadata kingitusekoti sisu üle ja asendada kompvekid- küpsised tervislikuma valikuga. Näiteks leiab apteegist vees lahustuvate graanulitega kirsimaitselisi joogikõrsi, mis on suhkruvabad, ent mis sisaldavad magneesiumi ning B6-ja B2-vitamiine.