Pese korralikult käsi: ülemiste hingamisteede viirusnakkused levivad ka mustade käte kaudu.Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
1. veebruar 2018, 12:28

Haigla: lähedast külastama tulles olge ise terved!

Tartu ülikooli kliinikum paneb tuure koguva gripiperioodi valguses kõigile südamele, et haiglasse lähedast külatama minnes peab ise terve olema.

Ülemiste hingamisteede viirusnakkused on piisk- ja kontaktnakkused. Viirus levib tavaliselt aevastamisel või köhimisel vabanevate piiskade abil, kuid vähemalt sama oluline on levik mustade käte vahendusel. Köhimisel, aevastamisel ja nuuskamisel saastuvad käed eluvõimelise viirusega.

Kui käsi ei pesta, saastuvad viirusega kõik kontaktpinnad, mida kätega puudutatakse: ukselingid, telefonid, arvutiklaviatuurid jt. Seega - pöörake tähelepanu käte puhtusele! Kliinikumi koridorides on välja pandud dosaatorid käte antiseptikumidega – palume teil neid julgesti kasutada! 

Paneme väga südamele – haiglasse lähedast külastama tulles olge ise terved.

Kliinikum tuletab suhtlusportaalis Facebook meelde ka lihtsaid reegleid, mille abil viirushaigustesse haigestumist ennetada:

* vältige lähedast kontakti haigega. Kui olete ise haige, siis hoidke teiste inimestega distantsi, et ka nemad ei haigestuks.

* Juba haigestunud inimesed peaksid jääma koju. Haige inimene on nakkusohtlik päev enne ja viis kuni kümme päeva pärast sümptomite teket. Väikelapsed ja immuunpuudulikkusega isikud võivad eritada viirust kauemgi (mitmeid nädalaid).

* Nakkuse leviku tõkestamiseks tuleb aevastades ja köhides katta suu pabertaskurätikuga ja see kohe pärast kasutamist prügikasti visata. Pabertaskurätiku puudumisel sobib suu ja nina katmiseks ka varrukas.

* Ärge unustage, et käsi tuleb pesta sageli.

* Vältige oma silmade, nina ja suu puudutamist. Viirused levivad sageli siis, kui puudutatakse pisikutega kaetud esemeid ning seejärel puudutatakse oma silmi, nina või suud.

* Magage piisavalt, olge füüsiliselt aktiivne, jooge piisavalt vedelikke ja sööge täisväärtuslikku toitu.