Foto: PantherMedia/Scanpix
Ilu ja mood
9. veebruar 2018, 14:40

MIDA TEHA? 6 põhjust, miks su hambad kollaseks muutuvad (2)

Lisaks sellele, et kollased hambad ei ole ilusad, siis teine probleem on see, et sageli viitb hammaste kollaseks muutumine ka tervise halvenemisele. Miks me hambad muutuvad kollaseks?

Portaal Your Tango avaldab kuus põhjust, miks me hambad on kollasemaks muutunud. Samuti jagab nippe, kuidas sellele piir panna.

1. Kasutad üleliia suuvett või oled valinud toote, mis on liiga happeline

Hammastele on väga oluline, et nad oleksid pidevalt niiskes keskkonnas. Selel eest kannab hoolt sülg. Kui kasutad liiga happelist suuvett, siis lööd ph-taseme paigast ära. Samuti ei tasuks suuvee kasutamisega liiale minna. Kui muret teeb halb hingeõhk, siis tasuks pigem eelistada hammaste sagedasemat pesemist.

2. Tarbid liiga palju happelisi puuvilju, köögivilju

Sidrun, tomat, ananass, salatikastmed, mahlad jne. Sa ei pea neist loobuma, kuid pärast nende tarbimist võiksid loputada suud veega.

3. Sinu päev möödub pidevalt kohvi tarbides

Hammastele võib liiga teha juba see, kui jood päevas kaks-kolm tassi kohvi. Kogusest on olulisem see, et pikalt kohvi hammastega kokku puutub. Mida kiiremini tarbida, seda parem su hammastele. Joo kasvõi kõrrega! Kui oled aga rahulik kohvigurmaan, siis tead põhjust, miks naeratades kollaseid hambaid märkad.

4. Sa oled suitsetaja

Suitsetamine kahjustab hambaid ja muudab nende värvust. 

5. Sul ei ole head harjumused ja oskused suuhügieenis

Kas pesed hambaid regulaarselt? Kasutad hambaniiti? Kui ei, siis on hammastele kogunevad bakterid süüdi selles, et hambad kollaseks muutuvad. Eelkõige on tegelikult süüdi sinu puuduvad hügieeniharjumused.

6. Harjad hambaid liialt entusiastlikult

Regulaarne pesemine ja hooldus on hammastele oluline, kuid liiga tugev surve ja kiirus - sellega võid teha liiga. Sa võid oma hambad ise tundlikuks ja kollaseks harjata. Tugevalt ja kiirelt harjates võid kaitsekihi hammastelt maha küürida.