Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
15. märts 2018, 12:25

Kuus harjumust, millest pead oma silmade nimel loobuma (1)

Silmad nõuavad hoolt ning seda hoolt saad neile pakkuda ka, kui loobud silmikahjustavatest igapäevaharjumustest. Siin on välja toodud kuus sellist, mis võivad suurendada bakterite sattumist silma ja seetõttu ka silmapõletikku haigestumise riski.

1. Võta magama minnes kontaktläätsed silmast. Isegi öiseks kasutamiseks mõeldud kontaktläätsed takistavad hapnikku pääsemist sarvkestale, kirjutab Health. See aga tekitab põletikke ja sarvkesta haavandeid. Läätsedega ei tohiks ka mõnda minutit magada.

2. Ära jäta silmakontrolli vahele. Kui kontrollid silmi kord aastas, jõuab ka arst kiiremini kõikvõimalikele kõrvalekalletele jälile.

3. Ära pane silmalainerit limaskestale. Kui sul on kombeks lainerit või silmapliiatsit kanda alumise või ülemise lau limaskestale, lõpeta see. Värv seguneb pisaratega ning bakterid võivad nii silma jõuda.

4. Ära mine meigiga magama. Meigiga magamine ummistab laugdel olevaid näärmeid, mis suurendab kõikvõimalike ärrituste, vistrike ja ka odraiva tekkimise riski.

5. Ära kasuta liiga palju silmatilku. Kui silmad punetavad, vähendavad silmatilgad ajutiselt veresooni. Kuid pikemas plaanis muutub see asi hullemaks. Seega, kui sind kimbutavad punased silmad, pöördu diagnoosi saamiseks arsti poole.

6. Ära unusta talvel päikesprille kanda. Päike ohustab silmi aastaringselt, talvel tänu lumelt peegeldamisele veel tohkemgi. Päikeseprillide kandmine aitab ennetada päikesepõletust, silmalaugude nahavähki, hall kaed ja kollatähni degenereerumist.