Sisuturundus
21. märts 2018, 16:34

Juuksur annab nõu: mis juuksevärvid on tänavu moes ja kuidas kiharaid õigesti hooldada?

Kuna kevade saabumisega kaovad mütsid tagasi kappi, on aeg pöörata rohkem tähelepanu oma talvest räsitud juustele – vaatame, millised on hetke värvitrendid ja kuidas oma juukseid nii salongis kui kodus kõige paremini hooldada. "Terved ja ilusad juuksed võrdub enesekindlam naine" räägib juuksur Katrin Täht.

Katrin toob välja, et selle aasta kevad-suvised värvitrendid on jätkuvalt mitmevärvilised, kuid senisest rahulikumad. „Kui sa ei soovi terve pea värvimist, siis see juuksetrend on just sinule: juuksevärve hoitakse pigem oma naturaalse tooni lähedal ning neile antakse efekte erinevate tumeduste ja heleduste variatsioonidega, seega saab juba paari heleda salguga oma soengule värskema mulje lisada. Eriti hästi tulevad need värvimängud välja lainesse keeratud juustes,“ lausub Katrin 

Dimensional blonde, Bronde, Bronze on need märksõnad, mida võib viimasel ajal näha paljude Hollywoodi staarjuuksurite Instagrami kontodel. „Üldiselt jäetakse balayage või salgutamistehnika abil näo ümber särtsu lisama natuke heledamad salgud ning samuti on juukseotsad oluliselt heledamad kui juured. Selliseid päiksepleekinud efekte saab luua igasugustes värvivariatsioonides: blondid ja brünetid, külmadest toonidest soojadeni ning julgemad katsetavad ka veidi silmatorkavamaid toone nagu roosad, lillad või isegi rohelised juukseotsad,“ selgitab juuksur. 

"Blondidele soovitaksin katsetada sinna juurde roosakas-beeži tooni ning ka kuldseid ja liivakarva toone, mis panevad juuksed imeliselt särama. Brünetid aga võiksid särtsu lisada veinipunaste või isegi tumesinakate salkudega," räägib Katrin.

Samuti toonitab ta, et kuhugi ei ole kadunud plaatinablondid juuksed. „Nende sära ja puhas toon teeb selle peanupukese leidmise ka kõige kirjumast seltskonnast lihtsaks. No mis teha, need blondid toonid kuidagi torkavad esimesena silma,“ muigab juuksur.  

Katrin tunnistab, et saab palju inspiratsiooni ja kasulikku infot välismaa tegijatelt. Üheks suureks lemmikuks on aga balayge-meistrer Alen Mujagic, kelle käe all Katrin ka kõnealust tehnikat on õppinud. "Ta on oma töös väga täpne ja nõudlik, isegi pedantne. Teeb oma tööd suure kirega ja õpetab samamoodi teisi juuksureid balayage-tehnikat tegema,“ kirjeldab Katrin. Muide – Alen Mujagic tuleb peagi Eestisse ning annab 8. ja 9. aprillil juuksuritele praktilisi ja teoreetilisi tunde.  

On oluline kasutada õigeid hoolduvahendeid

Et aga juuksevärv püsiks kaua ilus ja värske ning juuksed terved, on tähtis neid korralikult hooldada.

"Mida niisutatum on juus, seda kauem püsivad temas juuksevärvid, seda liikuvamad ja murdumatumad nad on,“ sõnab Katrin. "Kui töödeldud juuste puhul ei kasutata koduhoolduses niisutavaid palsameid, maske ja seerumeid, on peagi tulemuseks katkevad ja lõhenevad juukseotsad. Sealt tekib ka olukord, kus juuksekasvu on märgata ainult pealaelt, pikkuses reaalslt aga midagi muutunud ei ole, kuna otsad katkevad"

Kui juukseõlidega on eelnevalt kogemused olnud kehvad (näiteks jäid juuksed liiga õlised ja rasked), siis seerumid on oma koostiselt kergemad ja rätikkuivadesse juustesse panduna on üledoseerimise oht väike. Paljud seerumid sisaldavad ka kuumakaitset, seega jääb ära mitme erineva toote kasutamise vajadus. Ja on ka väga tähtis kasvõi korra kuus juuksed ja peanahk sügavpuhastava šampooniga puhtaks pesta, et vabaneda sinna kogunenud hooldus- ja viimistlustoodete jäägist! 

Ka hooldustooted kogunevad ajapikku juuksepinnale ja kui neid korralikult välja ei pese, teevad lõpuks kasu asemel kahju - muudavad juuksed krõbedaks. Eriti võib juhtuda nii toodetega, mis sisaldavad keratiini. "Keratiin ühes või kahes tootes on väga hea ja vajalik, aga kui kõik sinu juuksehooldustooted on keratiinisisaldusega ning juhtud tegema ka keratiinhooldust, siis võib juukse pinnale kogunenud liigne keratiin nad liiga tugevaks ja rabedaks muuta. Niimoodi kipuvad nad murduma," selgitab Katrin.

„Tihti küsitakse, kas naturaalsed õlisid nagu kookosõli on hea mõte juustes kasutada. Sel puhul soovitan alati töödeldud juukse puhul spetsiaalseid tooteid. Asi on selles, et töödeldud juukse struktuur on natuke teine ja vajab spetsiaalsemat lähenemist,“ räägib Katrin. "Sama on ka külmakahjustustega juukse puhul, nende struktuur muutub samaväärseks keemiliselt töödeldud juuksega, kindlasti ei tohi niiskete juustega talvel õue minna."

Siiski leiab ta, et naturaalsete õlide kasutamisest ei pea loobuma – näiteks võib nendega teha peanahale massaaži või seda lihtsalt niisutada. „Eriti kui seljataga on jõulupidude ja aastavahetuse periood, kus sai palju soengu viimistlustooteid  kasutatud. Samuti siis, kui aeg-ajalt kasutatakse kuivšampoone, “ lisab ta.   

Juuksur nendib, et tema kasutab oma värvitöödes enamasti oma ala spetsialistide suurt lemmikut Olaplexi, mis kaitseb juukseid keemiliste ja termiliste kahjustuste eest. "See on aine, mis seob kahjustatud disulfiidi ühendid juuksestruktuuris uuesti ja hakkab toimima juba enne värvi mõjumist. Tema toime kestab veel värvimise ajal ja peale seda,“ räägib Katrin. Eriti suureks lemmikuks on see saanud blondeerimist vajavates töödes, sest seal on oht juuksestruktuuri muutusteks kõige suurem. Samuti on hooldus kasulik külma, tuulise ja niiske ilmastikuga. 

Kui juuksed on seespidiselt tugevdatud, tuleb tegeleda niisutamisega. "Olen jäänud kohese ja kauakestva efekti tõttu kasutama Joico neljaastmelist hooldust. Selles on kasutusel neli erinevat ainet, mis aitavad juukseid sügavniisutada. Eriti suurepärase tulemuse annab nende kahe hoolitsuse combo: Olaplex`ja Joico neljaastmeline hooldus,“ toob juuksur välja. 

Eriti kahjustunud juuste puhul tuleks nende toodetega ravikuur teha vähemalt iga nelja nädala tagant. Kui juuksed on taas läikivad ja liikuvamad, siis võib jätta pikema vahe.

--------------------------------------------------------------------------------

Katrin Täht on olnud juuksur ligi neli aastat ning peamiselt nimetab end koloristiks – 99% tema töödest on juuksevärvimised. „Juuksurina pole ma veel kordagi tundnud, et teen tööd. See on pigem hobi, kirg, avastamine ja õppimine. Kõik koos,“ lausub Katrin ise.

Tema töödega saad tutvuda Instagrami kontol ja samuti Facebooki lehel!