Zetode uue plaadi teemad ulatuvad sõjast armastuseni ning külvamisest ja sõnnikulaotamisest surmani. Foto: Jörgen Norkroos
Eesti uudised
22. märts 2018, 15:37

Jalmar Vabarna Zetodest: meil on hoog jälle sees

Sel kevadel ja suvel tähistab seto rahvalaulu ja identiteeti au sees hoidev folkrokkbänd Zetod 15. sünnipäeva ja ühtlasi on sel puhul välja andnud plaadi „Lätsi liina“.

Bänd sai alguse 2003. aastal, kui Viljandi kultuuriakadeemia rahvamuusika eriala vilistlase Kristjan Priksi juhendamisel sündis Värskas seto rahvalaulude arranžeerimisega noortebänd. Märkamatult on nüüdseks ilmunud viis albumit. Eelseisvate bändi esitluskontsertide eel rääkis Zetode laulja Jalmar Vabarna, et vaatamata juba üsna pikale tegutsemisajale on kõik bänditegijad jäänud headeks sõpradeks ja naudivad üksteise seltskonda.

Jalmar, kas tuleb ka väikse üllatusena, et Zetodel juba 15 aastat täis, sest alles see ju oli, kui…? Kuidas need tegutsemisaastad kokku võtate?

Eks ta ikka tuleb. Aeg läheb kiirelt, aga õnneks on need väga sisukad aastad olnud. Oleme ju kõike läbi elanud ja teinud kõike, mida ühe bändi tegemine tähendab. Meie mäletamist mööda rääkisime juba siis, kui viieaastaseks saime, et kui kunagi lõpetama peaksime, siis teeme comeback’i ka. Aga oleme siiani kõik väga head sõbrad, naudime üksteise seltskonda ja ilmselt paneme elu lõpuni samamoodi välja.

Meil on veel mitu plaati ka vaja teha. Viimastel aastatel oleme muidugi hoogu pisut maha võtnud, aga seda tegime üsna teadlikult, sest nii palju uut ja põnevat muusikat tuli peale ning uus ja põnev on ka publikule uus ja põnev, meile poleks publikut lihtsalt jätkunud. Sestap oleme paar-kolm viimast aastat mänginud vaid nii kümme kontserti aastas. Aga nüüd on jälle hoog sees ja mängime sel nädalal ja suvel ka päris hea mitu toredat kontserti.

Kuidas tekkis mõte, et seekordsele plaadile võiks jõuda ka seto muinasjutt „Teetu-paapu“?

See mõte tuli kusjuures meie ühel ellukutsujal, ammusel juhendajal Kristjan Priksil. Talle jäi seto muinasjuttude raamat silma ja sealt terendas laulurefrääniga jutt ning mõeldud-tehtud. See on tõesti eriline ja avaldame erilist tänu Kristjanile, kes meid usaldas seda esitama.

Arvestades Trad.Attack!-i tihedat kontserdigraafikut, siis kui palju olete saanud Zetodele pühenduda?

Eks meil kõigil on tihe graafik. Kes on magistrantuuris, kes tööpostil, kel teised projektid. Aga põhiline on ikka see, et me jätkuvalt teeme! Järjepidevus loeb!

-------------------------

Esitlevad plaati

Täna esitlevad Zetod plaati „Lätsi liina“ Tartus Genialistide klubis, reedel kell 19 astuvad nad aga lavale Viljandis Pärimusmuusika aidas ning laupäeval kell 20 Tallinnas Von Krahli baaris, kus soojendajaks on ansambel Posõ.

------------------------

Zetode albumid

„Lätsi vällä kaema“ (2005)

„Lätsi tarrõ tagasi“ (2008)

„Lätsi sanna“ (2010)

„Lätsi kõrtsu“ (2013)

„Lätsi liina“ (2018)