„Perekondlik hüperkolesteroleemia on pärilik haigus, mille puhul kolesterool on erakordselt kõrge juba noortel inimestel. Kolesterooli kõrge taseme tõttu tekib ateroskleroos, mis omakorda võib kaasa tuua näiteks infarkti ja insuldi,“ selgitas prof Margus Viigimaa. Foto: Tiina Kõrtsini
Keha
2. aprill 2018, 15:00

Perekondlik kõrge kolesterooli soodumus tõstab südamehaiguste riski (3)

 „Perekondlik hüperkolesteroleemia on pärilik haigus, mille puhul kolesterool on erakordselt kõrge juba noortel inimestel. Kolesterooli kõrge taseme tõttu tekib ateroskleroos, mis omakorda võib kaasa tuua näiteks infarkti ja insuldi,“ selgitab prof Margus Viigimaa ja toob välja, et perekondliku hüperkolesteroleemia puhul on südame-veresoonkonnahaiguste risk tõusnud 22 korda. 

Just seepärast saatsid selle nädala lõpul Tallinnas toimuva Balti Ateroskleroosi Ühingu konverentsi eel Balti riikide kardioloogide seltsid saatnud terviseministeeriumitele ühise kirja, milles paluvad võimalust perekondliku hüperkolesteroleemia kui üliraske haiguse diagnoosi kodeerimise võimalust. 

Konverentsi kava keskendub ateroskleroosi ennetusele ning käsitletakse kõiki peamiseid südamehaiguste riskifaktoreid. „Hoolimata edusammudest ennetuses on haigestumus ning suremus südame- ja vereskoonkonna haigustesse kõikides Balti riikides väga kõrge,“ tõdes konverentsi korraldustoimkonna juht, kardioloog prof Margus Viigimaa.  

„Ateroskleroos on haigus, mille korral arteritesse ladestuvad rasvainest koosnevad paksendid, veresoonte seinad muutuvad jäigaks ja rabedaks. Nii tekib suurem oht näiteks infarkti ja insuldi tekkeks. Ateroskleroosi tüsistused on peamised surmapõhjused kogu maailmas,“ selgitas arst. 

Erilist tähelepanu pööratakse konverentsil sedakorda näiteks perekondlikule hüperkolesteroleemiale ning südame-vereskoonkonnahaiguste riskile diabeedi korral. 

Balti riikide kardioloogide seltsid on terviseministeeriumitele saatnud ühise kirja, milles paluvad võimalust perekondliku hüperkolesteroleemia kui üliraske haiguse diagnoosi kodeerimise võimalust. „Praegune kodeerimise süsteem seda haigust ei erista, kuid uus kood lubaks just perekondliku riskiga patsiendid teistest hüperkolesteroleemia vormidest eristada ning kõrge riski patsientidega eraldi tegeleda,“ kinnitas prof Viigimaa.