Signe Lahtein Foto: Kristjan Lepp
Eesti uudised
2. aprill 2018, 22:36

Suri telesaatejuht Signe Lahtein (153)

Ajakirjanik ja telesaatejuht Signe Lahtein suri esmaspäeval 40aastaselt.

"Kodutunde" saatejuht Signe Lahtein viibis pärast 22. märtsil toimunud avariid Tartu Ülikooli kliinikumis koomas, millest ta välja ei tulnudki. Gripilaine tõttu hoiti haiglat karantiinis ning naist ei lubatud külastama ka tema lähedasi. 

"Paraku olid avariis osalenud 40aastase naise vigastused nii rasked, et meedikute pingutused tema elu päästa ei andnud kahjuks tulemust. Naine suri täna haiglas," kinnitas Lõuna prefektuuri pressiesindaja Ragne Keisk täna hilisõhtul. "Avaldame kaastunnet naise perele ja lähedastele."

Saatejuht Anneli Lahe võttis küll tänasel hilisel õhtutunnil telefoni nuttes vastu, kuid vastas küsimusele kurva uudise kohta: "Ma ei saa seda kahjuks praegu kommenteerida."

"Kodutunde" produtsendi Kristi Niloviga ei õnnestunud Õhtulehel ühendust saada.

Lahtein sattus poolteist nädalat tagasi autoavariisse, kui tema juhitud sõiduauto põrkas kokku veokiga. Veokijuht ütles, et sõiduauto sõitis oma vööndis, kuni ühel hetkel kaotas juhitavuse ning paiskus vastassuunavööndisse.

Täna oli eetris “Kodutunde” 200. episood, mille saatejuht oli muidugi armastatud Signe Lahtein. Olenemata sellest, et episood oli ette filmitud, tundusid uskumatuna tema poolt saate lõpus öeldud sõnad, mis juskui prohvetlikud olid.

“Me kahjuks ei ela ideaalses maailmas. /…/ Ma palun kõikidele teadlastele ja arstidele hästi palju tarkust, et nad juba homme suudaksid päästa veel rohkem elusid kui täna. Ma palun kõigile ümber sellist pereringi, nagu oli Annelil (200. episoodis aidatud pereema - toim.), kes teda sekundikski üksi ei jätnud, sest nagu Anneli ütles, nii suure valuga edasi elada saab ainult siis, kui sul on võimalus end välja rääkida ja nutta, kasvõi tuhandeid kordi. Emotsioonides ja pisarates ei ole midagi halba, häbiväärset või ebaväärikat.”

“Mina olen kindlal veendumusel, et sellepärast ongi inimene loodud elama perekondadena ja kogukonnas, et me üksteist toetaksime, et me kaasa tunneksime, üksteist aitaksime, et oleks alati olemas õlg, mille najal nutta, kui selleks vajadus on.”

Erika Salumäe ja Signe Lahtein Foto: Robin Roots

Sotsiaalmeediasse on armastatud saatejuhile postitatud sadu järelhüüdeid. 

Ajakirjanik Dagmar Lamp kirjutab: "Aastal 2013 olin ma omadega üsna puntras. Ikka väga puntras. Aga Mariann arvas, et oh, kuule, tule ja tööta natuke Naistelehes, läheb kergemaks. Ma ei teadnud siis veel Signest eriti midagi, aga ikkagi läksin augustis kergelt väriseval sammul, jättes oma õrnas eas tite maha, tööle. Kirjutasin toona oma blogis, augustis 2013: "Teisalt mõtlesin täna seda, millise laengu TÖÖL KÄIMINE annab. Issand kui mõnus on end vahelduseks valge inimesena tunda, käia kontoris ja suhelda KOLLEEGIDEGA. Jumal, kus ma olin sellest puudust tundnud!"

Ja ma sain tundma üht kõige fantastilisemat inimest, keda üldse võib tunda. Me istume siin kõik - igaüks oma kodudes, oma arvutite taga, oma perede juures - ja oleme šokis. Sest me ei suuda uskuda, et nii võib juhtuda. Jah, muidugi, me kõik oleme kirunud Tallinn-Tartu maanteed, me kõik teame, et juhtuvad õnnetused, aga kui puudutab lähedalt, siis võtab hinge täiesti kinni. Ma teadsin, et terve Eesti palvetab Signe eest, ja ma lootsin, ma lootsin, et sellest piisab. Et piisab sellest, et üks hea inimene võiks jääda, tulla välja, olla see, kes räägib pärast Naistelehe veergudel imelise pääsemise loo.

Signel oli määratud siin ilmas nii palju head teha, ta tegi maailma paremaks lihtsalt olemas olemisega. Mul on olnud ääretult suur au sind tunda, mul on olnud ääretult suur au, et sa oled olnud üks mu Peatoimetajatest. Kohtume pilvepiiril."

Saate "Roaldi nädal" Facebooki lehel seisab: "Avaldame kaastunnet lähedastele ja töökaaslastele. See on erakordselt kurb uudis."

Uudistereporter Anna-Maria Veidemann-Makko: "Oh, Signe Lahtein, miks nii vara. Sa olid nii hea inimene, tore kolleeg. Miks pidi nii minema. Nii palju oli veel ees ju. Nii, nii kahju."

Muusik ja poliitik Tarmo Kruusimäe: "Küll see inimelu võib habras olla. Meie hulgast lahkus Signe Lahtein. Rahu Tema Hingele."

Ingrid Tõniste: "Armas Signe, nii ilusa hinge ja sooja südamega inimest nagu Sina annab otsida... Mälestused nendest hetkedest, mil kohtusime, on imelised ja unustamatud ning see kurbus, mis hetkel minu hinge laastab, on sõnulseletamatu. Kuidas küll saab elu nii ülekohtune olla? Puhka rahus, kallis Signe! Sügav kaastunne kõigile Sinu lähedastele!"

Teleajakirjanik Carmen Pritson: "Meie elu on justkui viljapuu, mis sügisel oma viljad maha viskab. Me ei tea iial, kas saatus, jumal, ilm või kõiksus annab meile ka järgmiseks aastaks võimaluse kanda vilju. Signe ei osanud arvata, et see hooaeg tema viljapuul saab olema viimane.

Ta oli täis elujõudu ja tahtmist pakkuda veel vilju. Oli Tema usk armastuse jõudu ju muutnud viljad nii mõnelegi elu päästvaks. Meie ei tea, miks tema puu nii järsku maha saeti. Me ei saagi seda teada, sest see ei ole meie puu lugu. See oli tema lugu.

Kallis Signe, sa jätsid endast maha väga palju vilju, mis jätab sinust maha ARMASTUSE maitse. MEIE KÕIK jääme sind igatsema."

Blogija Mariann Treimann: "Ilusale päevale kohutav lõpp. Ma reaalselt ei suuda seda uskuda... Ei oska midagi öelda ka, kui et meie elud võivad nii kiiresti muutuda - hinnakem iga hetke, mida saame kallite inimestega veeta. Lihtsalt... hirmus. Signe muutis nii paljude inimeste elu kaunimaks, ka minu oma. Kuidas sellised asjad juhtuda saavad?"

Grillimeister Enn Tobreluts: "Minu sügav kaastunne kõigile Signe lähedastele ja Sulle Kristi... nii suure kaotuse puhul. Me kõik lootsime südamest, et Signe tuleb sellest eluga ja edukalt välja! Maailm on ikka vahest nii ebaõiglane. Signe oli kindlasti üks heasüdamlikuim inimene, keda ma eales olen tundnud. Nüüd on ta ingel taevas ja teeb heategusid samamoodi edasi."

Signe Lahtein Foto: Kristjan Lepp

"Loomulikult ei osanud ma uneski näha, et naasen siia sellistel traagilistel põhjustel," tõdes Anneli hiljuti Õhtulehele antud intervjuus. "Kuid kui selline palvel põhinev pöördumine mulle tehti, sain aru, et siin pole asi ainult saates, vaid väga paljude inimeste töös ja perekondades, kes sel hooajal valituks osutusid ning kelle jaoks on "Kodutunde" tulek justkui viimane lootuskiir," sõnas Lahe, et tal ei olnud südant inimestelt lootust võtta, sest paljude jaoks on see ainus, mis elus alles. "Õnneks lubavad mu teised projektid end eri päevadele ära jagada. Seega midagi hetkel tegemata ei jää."

"Me ei saa juhtunut muuta, kuid usume, et olukord on ajutine ja Signe on varsti tagasi. Teistmoodi me mõelda ei saa ega tohigi," oli Lahe positiivne. 

Signe käekäigule elasid kaasa sajad ja tuhanded inimesed üle Eesti - häid soove kirjutati nii portaalide kommentaariumites kui ka sotsiaalmeedias. 

Signest sai "Kodutunde" saatejuht aastal 2015, kui eelmine saatejuht Anneli Lahe ameti maha pani. Lahtein tunnistas toona Õhtulehele, et kaalus saatejuhi koha vastuvõtmist kõvasti.

"See töö viib kokku päris tõelise Eesti elu ja inimestega ning see mulle meeldibki. Olen seda ajakirjanikutöö poolt ka kogu oma senise 20aastase karjääri jooksul nautinud," rääkis Signe siis. Kahe lapse ema Signe ütles, et koormust tuli enne pakkumise vastu võtmist realistlikult hinnata. "See on oluline asi, mida kaaluda. Kui iga teist saadet saab filmida stuudios ühe tunniga, siis seda tehakse kolm-neli-viis päeva, pluss päev-kaks montaažis. Mul on tublid suured iseseisvad lapsed ja toetav pere."

Naisele polnud see esimene kokkupuude saatega. "Olen meedias "Kodutundest", seal osalenud peredest ja saatetegijatest mitu korda kirjutanud. Peale selle toimetasin poolteist aastat tagasi neli erisaadet sellest, kuidas elavad pered aasta-kaks pärast seda, kui nende juures on käidud," rääkis Signe. "Saatekogemus ja see, mida ma kuulsin kodudes käies ja inimestega rääkides, oli ka suureks kaalukeeleks, miks pakkumise vastu võtsin."