Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
4. aprill 2018, 09:32

Koeensüüm Q10 kaitseb südamehaiguste eest (2)

Koensüüm Q10 on vitamiinilaadne ühend, mis annab energiat ja toimib antioksüdandina. See kaitseb ka südamehaiguste ja ülekoormusel tekkivate tüsistuste vastu.

Kuigi füüsiline aktiivsus on terve eluviisi tähtis osa, võib ülepingutamine, mis on tavaline tippsportlaste puhul, omada vastupidist efekti ja kahjustada  südant.

Hiljaaegu läbi viidud uuring leidis aga, et Q10 annab lisaenergiat loomulikul viisil ja parandab vastupidavust.

Hiljuti ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud artiklis räägiti, kuidas 14-päevane koensüümi Q10 kuur aitas noortel tervetel eliitujujatel vältida ülepingutusest tekkivaid südamekahjustusi. Koekahjustusi tekitas oksüdatiivne stress, mis kätkeb endas seda, kui vabad radikaalid hakkavad ründama ja kahjustama südamerakke.

Uurimuses jälgiti 36 ujujat, kellelt otsiti südamekahjustuse ja oksüdatiivse stressi märke. Osa neist võttis koensüümi Q10, osa mittte.

Kõik katsealused läbisid kaks korda päevas raske vastupidavust ja kiirust arendava treeningprogrammi.

Katses võrreldi enne ja päras treeningut võetud vereproove, milles vaadeldi erinevaid bioloogilisi näitajaid, mis aitasid tuvastada oksüdatiivset stressi ja südamekahjustusi. Ujujatel, kes võtsid koensüümi Q10, ei tuvastatud kumbagi, mis näitab, et koensüüm Q10 kaitseb ülekoormusest tingitud kahjustuste vastu.